GOTOVI PREGOVORI

Sandra Benčić potvrdila: ‘Možemo! ne ide s SDP-om na izbore!‘ Objasnila i gdje je zapelo

Premijerska kandidatkinja Možemo! sazvala je izvanrednu presicu

Sandra Benčić

 Bozo Radic /Cropix

Nakon što je Jutarnji list neslužbeno doznao da su propali pregovori SDP-a i Možemo!, Sandra Benčić, premijerska kandidatkinja stranke Možemo! na parlamentarnim izborima, sazvala je izvanrednu presicu.

- Pregovori s SDP-om su završili o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice i da je dogovor takav da nećemo izaći zajedno, rekla je Benčić i dodala kako su u još u šestom mjesecu odlučili da će samostalno izaći na izbore.

- Nakon što smo dobili istraživanje, iznijeli smo ponudu u pregovorima. Ponuda je bila temeljem činjenice da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, u jednoj možda malo manje vjerojatan. U dvije od te četiri izborne jedinice nosimo više od jednog mandata. Naš minimalni zahtjev je bio ono što u pregovore donosimo – četiri mandata u četiri izborne jedinice. Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni. Zaključak da je bolje da izađemo u dva bloka prihvaćen i od strane SDP-a, i to neće utjecati na našu suradnju u smislu postizborne suradnje, dodala je.

- Na zahtjev SDP-a dali smo ponudu za točkastu koaliciju, izabrali smo četiri izborne jedinice, pripremili smo za pregovore da tražimo realno i ono što doprinosi zajedničkom uspjehu. Nismo se na kraju dogovorili, ali ne možemo reći da pregovori nisu bili korektni, dodala je.

Na pitanje koji je bio SDP-om prijedlog, rekla je da su predložili dva mandata. “Zaista su bili korektni pregovori, bez smicalica, skrivenog. Zajednički smo zaključili da je dobro da idemo u dva bloka. Mislim da je u ovoj kratkoj kampanji važno pokriti cijeli spektar od centra na lijevo. I SDP to uviđa.

- Glasovi neće otići u vjetar jer ćemo napraviti kampanju u tim jedinicama za najveći broj mandata, napomenula je.

Rekla je i dodala da neovisno o svemu sutra zajedno idu na izbore jer "no hard feelings".

Dodala j ei kako ne bi komentirala odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije. - Prema nama su bili korektni. Razumiju nas, ali u ovom trenutku ne mogu ispuniti naše zahtjeve. Vjerojatno imaju neku drugu kalkulaciju zašto se to njima isplati. Nije bilo podcjenjivanja, rekla je Benčić.

Kaže i kako će ove nedjelje u 12 sati predstaviti programske prioritete stranke Možemo!. - Program ćemo nakon toga objaviti i svi će ga moći vidjeti, dodala je.

Novinari su je pitali i o istupima predsjednika Zorana Milanovića kojem je ustavni sud zabranio da ide s SDP-om na izbore.

- Odluka Ustavnog suda je bila očekivana u dijelu da on ne može biti kandidat i sudjelovati u kampanji. Upozorenje nije jasno u dijelu što su kampanjske aktivnosti u kojima Milanović ne može sudjelovati. Ne može se to protezati na sav politički govor koji on može imati kao predsjednik, smatra Benčić.

Pozvala je sve političke aktere da ne rade one poteze koji zemlju mogu dovesti u izvanredno stanje. - Mi nismo u izvanrednom stanju. Mi smo u teškom stanju u koje nas je doveo HDZ, kazala je i dodala da od Ustavnog suda očekuje nepristranost.

Benčić je najavila da iz Možemo u subotu dolaze na zajedničke prosvjede jer žele poslati jasnu poruku koliko je važno izaći na izbore i pobijediti HDZ.

- Mi se sigurno svi borimo za glasove. Tako je to u političkoj utakmici. Međutim, mi nemamo nikakvu namjeru ići protiv bilo koga, osim protiv HDZ-a. Nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu, za drugačiju Hrvatsku koju želimo vidjeti do 2028., dodala je.

Rekla je i da Možemo postizbornu koaliciju vidi od centra prema lijevo, kako vjeruju da će te stranke skupiti većinu, kao i da su spremni participirati.

Osvrnula se i na potencijalan zajednički izlazak na izbore s nekim drugim strankama.

- Već razgovaramo s nekim lokalnim i manjim strankama koje su dio naše platforme, ali to nije bilo dio ovih pregovora, rekla je, ne želeći komentirati odnose SDP-a prema drugim strankama iz koalicije.

Bauk: Očekujemo da ćemo ovako postići bolji rezultat

I Arsen Bauk potvrdio je u petak da SDP i Možemo na parlamentarne izbore izlaze u dva bloka, a ne u ‘točkastoj koaliciji‘ nakon što je Sandra Benčič (Možemo) izjavila da su pregovori završili, ali da to neće utjecati na njihovu postizbornu suradnju.

Nakon današnjih razgovora s predstavnicima stranke Možemo oko izlaska u točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, Bauk je izvijestio da su "završeni" razgovori s kolegama iz stranke Možemo oko zajedničkog izlaska u četiri izborne jedinice.

"Na kraju je zajednički zaključeno i dogovoreno da i u te četiri izborne jedinice izađemo u dva bloka, a ne kao što je bilo razgovora o točkastoj koaliciji", kratko je dodao.

Bauk je rekao i da su ocijenili da će na taj način postići bolji izborni rezultat.

"Ocijenili smo da ćemo na taj način postići bolji rezultat i da je to bolje za naš zajednički interes, a to je skidanje HDZ-a s vlasti", zaključio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:12