‘OVO JE, LJUDI, NEDOPUSTIVO‘

Sandra Benčić: ‘Premijerova presica je nečuvena! Vlada možda još nije pala, ali je propala‘

"Ovo je, ljudi, nedopustivo i ovime si je potpisao svoje naslijeđe", naglasila je

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Platforma Možemo! održala je press konferenciju na kojoj je saborska zastupnica Sandra Benčić rekla da je svojom press konferencijom premijer Andrej Plenković zabio zadnji čavao u lijes institucijama pravne države, prenosi N1.

- Ovo današnje uhićenje, ali i istrage dokazuju da je ova Vlada propala. Možda još nije pala, ali je propala. Ne možemo u zemlji s ovoliko izazova - potresa, pandemije, inflacije - imati Vladu u kojoj se svaki tjedan neki ministar i neka afera propituje od strane istražnih organa. Ne može državom upravljati Vlada koja ne može biti vjerodostojna ni tri dana - istaknula je.

- Očekivali smo da će premijer na press konferenciji reći svoj stav o uhićenjima, ali i dati perspektivu kako će ili rekonstruirati Vladu ili ići na prijevremene izbore jer mora biti svjestan da ovakvo stanje nije održivo. Ministri padaju kao na traci. Umjesto toga održao je konferenciju koja je bila nezapamćen napad na pravosuđe. Umjesto prihvaćanja odgovornosti prebacio ju je na one koji istražuju i vas koji o tome izvještavate - dodala je Benčić.

- Međutim, ovaj put je to puno ozbiljnije jer je ovo dokaz da dok je HDZ na vlasti nikad u ovoj zemlji nećemo imati neovisno pravosuđe. Premijer je poručio glavnoj državnoj odvjetnici da su je izabrali, a ona hapsi ministre subotom “nakon ovako uspješnog tjedna”. Ako to nije direktna prijetnja, ne znam što je. Ovo je, ljudi, nedopustivo i ovime si je potpisao svoje naslijeđe - naglasila je te dodala da je to rušenje institucija pravne države te da "ovo malo što imamo, on je sad zabio zadnji čavao u lijes institucijama".

Ranije je na Facebooku komentirala jutrošnje pretrese i uhićenje.

- Ova Vlada možda još nije pala, ali je sigurno propala. Nitko više ne može tvrditi da se može upravljati iznimno zahtjevnim procesima obnove, pandemije, mitigacije inflacijskog šoka s Vladom u kojoj su ministri pod istragama Uskoka zbog umočenosti u korupcijske afere, isti oni ministri koje premijer brani čak i da se opozicija postavi na trepavice. Pitanje odlaska HDZ-a u opoziciju na jedno dugo vrijeme je pitanje opstanka ove zemlje - napisala je Sandra Benčić.

Podsjetimo, policija je jutros pretresla kuću ministra graditeljstva, Darka Horvata, nakon čega je ministar uhićen, što je potvrdio i njegov odvjetnik Vladimir Terešak.

Neslužbeno je potvrđeno i da bi pod istragom mogli završiti potpredsjednik Vlade, Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić.

Prema za sada dostupnim informacijama, ministra graditeljstva Horvata povezuje se sa zlouporabom položaja i ovlasti dok je obnašao funkciju ministra gospodarstva. Kako N1 doznaje ministar će danas biti ispitan u USKOK-u.

Milošević i Tolušić bit će ispitani redovnim putem, što znači da će ići istraga i kaznena prijava.

Redovnim putem istragom je obuhvaćeno još troje ljudi: državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac, Ana Mandac, Horvatova pomoćnica kad je bio ministar gospodarstva te Katica Mišković, ravnateljica uprave za potpomognuta područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:55