problem je buka

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata nije dala uporabnu dozvolu za žičaru Sljeme

Iako su iz Grada najavljivali da bi ovih dana žičaru mogli pustiti u rad, nakon ove odluke Inspektorata to će se dodatno prolongirati
Žičara Sljeme
 Damjan Tadic/Cropix

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata dala je negativno mišljenje za izdavanje Uporabne dozvole za žičaru Sljeme, javili su upravo iz Inspektorata.

- Do trenutka dostavljanja Zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu, voditelju postupka (četvrtak, 06. svibnja 2021.), a sukladno izdanoj Potvrdi o usklađenosti glavnog projekta s propisanim sanitarno-tehničkim uvjetima i uvjetima zaštite od buke i uvjetima zaštite od neionizirajućih zračenja (06. lipnja 2018.), ovom tijelu investitor nije predočio dokaz – Izvještaj o mjerenju razine buke za dnevne, (večernje) i noćne uvjete rada predmetne građevine, kažu iz Državnog inspektorata.

Napominju kako spomenuti izvještaj mora sadržavati ocjenu rezultata mjerenja "po članku 5. i 6. Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave, kojim se potvrđuje ispunjenja uvjeta vezanih uz provedbu mjera zaštite od buke, sukladno Zakonu o zaštiti od buke".

Kažu i kako je, slijedom navedenoga, sanitarna inspekcija Državnoga inspektorata postupila sukladno važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske.

Iako su iz Grada Zagreba najavljivali da bi ovih dana žičaru mogli pustiti u rad, nakon ove odluke Inspektorata to će se dodatno prolongirati. Čekalo se, naime, upravo pozitivno mišljenje sanitarne inspekcije koja je krajem travnja došla u tehnički pregled.

Iz Grada Zagreba ranije su Jutarnjem listu poslali Izvještaj o mjerenju buke koji su inspekciji, tvrde, poslali još 20. travnja ove godine, ali su ih oni usmjeravali isprva na Ministarstvo prometa koje je neformalno zaključilo da žičara nije dio prometne infrastrukture, te na Ministarstvo zdravstva koje se prekjučer očitovalo da "ne mogu kao tijelo državne uprave osporiti stručna mišljenja fakulteta".

Riječ je, naime, o mišljenjima Prometnog i Građevinskog fakulteta koji su se morali očitovati na to smatra li se žičara prometnom infrastrukturom na što su dali pozitivan odgovor.

No, u Državnom inspektoratu tada su nam rekli da su u probnoj fazi zaprimili niz prijava koje ukazuju na prekomjernu buku-

- Te navode potvrdila je i glavna nadzorna inženjerka koja je prilikom tehničkog pregleda 9. ožujka 2021. na Zapisnik izjavila: '(..) mjerenje buke okoliša izvršila je ovlaštena pravna osoba za akustička mjerenja te izmjerene vrijednosti nisu zadovoljile (…) - stajalo je u dopisu iz Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:48