POSJET VATIKANU

Sanja Musić Milanović prigrlila novu tradiciju: Pred Papom bez važnog detalja, ali u elegantnom izdanju

Prva dama Hrvatske došla je u posjet papi Franji sa svojim suprugom, a pritom je zablistala u crnini, koja je dio protokola.

Sanja Musić Milanović sa suprugom kod pape Franje

 Ured Predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović danas boravi u službenom posjetu Svetoj Stolici. Nakon audijencije kod Svetog Oca Franje i susreta s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Paralinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, predsjednik Milanović rekao je kako su pričali o svim temama koje nas muče i koje uz pomoć Vatikana možda možemo bolje riješiti jer imamo razumijevanja.

Predsjednik Milanović je potvrdio da je pozvao papu Franju da posjeti Republiku Hrvatsku. “Papa je apsolutno dobrodošao u Hrvatsku”, rekao je.

Prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović za susret s papom odabrala je crninu te je na taj način ispoštovala strogi protokol u Vatikanu. U crnoj haljini dužine ispod koljena, tamnim najlonkama i crnim cipelama, Sanja Musić Milanović izgledala je vrlo profinjeno i elegantno.

image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović s papom Franjom

Vatican Media
image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Naime, pravilo je da sve žene koje dolaze na privatnu audijenciju kod Pape, prema protokolu, moraju nositi crninu i veo. To se ne odnosi na samo sedam žena u svijetu: princezu Charlene od Monaka, veliku vojvotkinju Luksemburga Mariju Terezu, belgijske kraljice Matildu i Paolu, španjolske kraljice Leticiju i Sofiju te Marinu, princezu od Napulja. One se pred Papom mogu pojaviti u bijelome, a ta se povlastica zove 'le privilege du blanc'. Nju imaju katoličke princeze i kraljice.

Ako se radi o suprugama nekatoličkih monarha, makar one same bile katolkinje, njima se ta privilegija ne odobrava. Tako se, primjerice, kraljica Elizabeta II. na formalnom sastanku s Papom pojavila u crnini i s crnim velom na glavi. Prilikom njihovih neformalnih sastanaka, kraljica je bila bez crnine.

I bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s papom Franjom u crnini.

Ipak, posljednjih se godina to pravilo ne gleda tako strogo pa su se neke supruge svjetskih dužnosnika ipak pred Papom pojavile bez pokrivala za glavu. Ovu novu tradiciju prigrlila je i aktualna prva dama Hrvatske, a veo kod Pape svojevremeno nisu nosile ni Ana Maslać Plenković, Sanja Orešković, kao ni vojvotkinja od Cornwala Camilla Parker Bowles te bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nakon susreta s papom Franjom, Sanja Musić Milanović i njezin suprug Zoran Milanović posjetili su i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima, gdje su se susreli s rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas
image

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:09