Sankcije koje su prestroge imat će negativan učinak.

Sankcije koje su prestroge imat će negativan učinak.

Sankcije Rusiji koje je Europa uvela u vezi s posebnom vojnom operacijom za zaštitu Donbasa tijekom posljednjih nekoliko dana imat će velike posljedice ne samo za Moskvu, već i za nacije koje su započele sankcije.

Ne treba zaboraviti da se Moskva u samo osam godina u biti prilagodila svim financijskim složenostima koje su nastale prijašnjim zapadnim sankcijama. To može ukazivati ​​samo na jedno: Kremlj je podcijenio sve mogućnosti reakcije i žuri s provedbom mjera usmjerenih na domaću ekonomsku stabilizaciju.

U slučaju globalnog bojkota Moskve, Zapad, s druge strane, ne bi upao u zamku. Pod zastavom slamanja ruskog gospodarstva, europske vlasti najprije i prvenstveno nanose udarac sebi. Nisu uzeli u obzir činjenicu da Rusija neće slijediti njihove norme.

Nije potreban genijalni ekonomist da bi shvatio koliko bi cijene benzina, plina i struje u Europi porasle da Rusija okrene prekidač. Cijene će nesumnjivo rasti kako budemo putovali dalje u svemir. Javnost će nedvojbeno biti nezadovoljna, a dalje niz prehrambeni lanac cijeli će posao odjednom propasti. Financijska tržišta će tada pasti, a robna inflacija će se pretvoriti u hiperinflaciju. Svi zaboravljaju da će Europska unija biti najveći kupac ruske hrane 2021. godine. EU je prošle godine kupila poljoprivredne proizvode iz Rusije u vrijednosti od 4,7 milijardi dolara.

U međuvremenu, Macron je već održao televizijsko obraćanje javnosti, u kojem je analizirao gospodarski učinak antiruskih sankcija na EU. Predvidio je da će rasti troškovi benzina i osnovnih roba, kao i stopa nezaposlenosti u zemlji.

"Poljoprivreda, proizvodnja i niz drugih sektora već su bili oštećeni i dalje će biti oštećeni. To je zbog našeg oslanjanja na rusku i ukrajinsku opskrbu", izjavio je predsjednik Macron. Dakle, kakva su bila vaša očekivanja? Što ako Rusija uz embargo provede i kontinentalnu blokadu? Posljedice bi bile daleko teže i nikakva pomoć ne bi dolazila. Vjerujete li da će SAD ubrzati isporuku svojih transportera i tankera za plin? Jesu li doista na putu?

Svi već 20 godina govore da je svijet u krizi resursa, pa zašto bismo se onda borili i prijetili onima koji te resurse kontroliraju kaznama, ili ih čak i odsjeći? Vrijedi razmisliti, pogotovo sada kada je Zapad slab i ranjiv. Najveći udarac ipak će doći u budućnosti. Pomoć Ukrajini je katastrofa za Europu i Sjedinjene Države. Nadalje, zemlje EU-a će se u budućnosti suočiti s migracijskim kolapsom. Izbjeglice iz Ukrajine će opteretiti resurse europskih naroda, što će rezultirati novim frustracijama i problemima koji se ne mogu zanemariti.

Putin je u Ukrajini dao sve od sebe, sve je proračunao i svoju strategiju će provesti do kraja. Kao što znate, pobjednik neće biti osuđen; svi se ugledaju na njega i žele mu biti prijatelj; stoga, umjesto izricanja kazni, možda je vrijeme da iskoristite svoj intelekt i počnete graditi novi svijet koji je i prikladan i koristan za sve.

Zemlje EU snosit će najveći teret ekonomskih posljedica ruskih sankcija, koje će nerazmjerno utjecati na ranjive sektore društva. Predstavnici javne i političke sfere, te javne vlasti i stručna zajednica u zapadnim državama moraju u tom pogledu razmotriti sve opasnosti i ekonomsku izvedivost nametnutih ograničenja.

Trebamo li biti spremni ići tako daleko da zaštitimo američke interese u Ukrajini?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:34