BJEGUNAC

SARAJEVSKI AVAZ TVRDI: NIŠTA OD IZRUČENJA MAMIĆA RH 'Sud utvrdio kako nisu ispunjene pretpostavke da bude izručen ni po novoj optužnici USKOK-a'

Zdravko Mamić na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu
 Tarik Saletovic/Dnevni avaz / CROPIX

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja ga potražuje po novoj tjeralici Županijskog suda u Osijeku, javlja sarajevski Avaz.

Taj sarajevski list piše kako je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj ni po novoj optužnici USKOK-a.

Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec dana, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaknulo da je propisana zabrana izručenja bh. državljana i da nema uvjeta da se Mamić izruči Županijskom sudu.

Prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje se nalazi već godinu dana.

Na ovu odluku Suda postoji mogućnost žalbe, ali s obzirom na to da se Tužiteljstvo BiH usprotivilo izručenju, Avaz tvrdi kako će rješenje biti upućeno na ruke ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Ģrubeša se do sada svaki put vodio odlukama Suda BiH.

Prošle godine BiH je već ranije odbila zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića, a rješenje je potpisao upravo bh. ministar pravde.

Ovo znači da je saga oko Mamića završena i da će on sudski proces u Hrvatskoj čekati sa slobode u BiH, tvrdi Avaz.

Sarajevski list piše kako Hrvatskoj sada samo ostaje da podnese molbu bh. pravosuđu za vođenje postupka u BiH. Takav scenarij priželjkuje i Mamić, koji tvrdi da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 18:03