DUBOKI RAZDOR

Sastanak kluba zastupnika SDP-a naprasno završio na samom početku: ‘Grbin se ponaša kao tiranin‘

Grbin odgovara kako je ‘svima jasno‘ što znači kad ‘četrnaest kolegica i kolega opstruira provođenje odluke najvišeg tijela stranke‘
Peđa Grbin
 Nera Simic/CROPIX

Velika drama SDP-a koja je eskalirala nakon što je ljetos Peđa Grbin sa svojim suradnicima iz vodstva stranke iz SDP-a odlučio izbaciti i četvero saborskih zastupnika - Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Bilić Opačak - nije razriješena ni u srijedu na sastanku Kluba saborskih zastupnika SDP-a, koji je završio prije nego što je zapravo i počeo.

Čim je predsjednik SDP-a Peđa Grbin otvorio sjednicu tražeći da se svi okupljeni izjasne prihvaćaju li zaključke Glavnog odbora stranke, osamnaest (14 zastupnika SDP-a i iz stranke izbačena četvorka) od ukupno 32 člana Kluba izuzeli su se od glasanja, nakon čega je sjednica završila.

U subotu su članovi Glavnog odbora uvjerljivom većinom glasova donijeli zaključak da četvero zastupnika koji su isključeni iz stranke više ne mogu biti članovi saborskog Kluba te da se isto odnosi i na sve članove predstavničkih tijela na svim razinama koji ne provode odluke tijela stranke.

Završna runda u četvrtak

Završna runda unutarstranačkog sukoba završit će najvjerojatnije u četvrtak poslijepodne na sjednici Predsjedništva SDP-a, a insajderi s kojima smo u srijedu razgovarali - i “pobunjenici” i oni lojalni šefu stranke - očekuju da će saborski zastupnici koji su se u srijedu solidarizirali s izbačenom četvorkom i odbili glasati na sjednici Kluba zastupnika biti kažnjeni najstrožom stegovnom mjerom - izbacivanjem iz stranke. Ako se to u četvrtak doista i dogodi, onda će odluku Predsjedništva trebati potvrditi još i Glavni odbor stranke.

Konačna reperkusija unutarstranačkog loma bit će postojanje dva saborska kluba zastupnika SDP-a - jednog službenog i jednog neslužbenog, sastavljenog od izbačenih članova. Zanimljivo, taj bi klub mogao imati više zastupnika od “službenog” kluba SDP-a.

U ime “pobunjenika” u srijedu je nakon superkratke sjednice Kluba SDP-a izjavu za medije dao saborski zastupnik Franko Vidović.

- Kriza u SDP-u očito se nastavlja, ja joj ne vidim kraj. Nažalost, generator krize u SDP-u je predsjednik stranke Peđa Grbin. Njegov današnji postupak na sjednici Kluba ne mogu opravdati ničime. Umjesto da stavi na glasanje jesu li ljudi koji su prehtodno izbačeni iz stranke i dalje članovi Kluba, on nama stavlja da odlučimo o odlukama Glavnog odbora koje su jasne same po sebi i koje ne predstavljaju nikome nikakav problem. Klub surađuje sa svim tijelima stranke. Nikad se dosad u SDP-u nije dogodilo da predsjednik stranke preko Glavnog odbora utječe na drugo tijelo - rekao je Vidović. Dodaje da je normalno da svi članovi stranke poštuju odluke Glavnog odbora te da više ne zna kojim bi riječima opisao Grbinovo ponašanje.

image
Franko Vidović
Nera Simic/CROPIX

- Čovjek se ponaša kao tiranin - kaže Vidović.

Grbin: 'Kolege opstruiraju odluke'

Nakon toga pred novinare je izašao predsjednik stranke Peđa Grbin i između redova poručio da će 14 zastupnica i zastupnika biti teško kažnjeni na sjednici Predsjedništva SDP-a u četvrtak.

- Četrnaest naših kolegica i kolega odlučilo je ne provesti odluku koju je velikom većinom u subotu donio Glavni odbor stranke, najviše tijelo SDP-a. Obavijestit ću Predsjedništvo stranke o tome. U četvrtak imamo sjednicu Predsjedništva, raspravljat ćemo o ovome i potom izvijestiti javnost. Na sjednici ćemo definirati koji su koraci koji će dovesti do zaključenja ove situacije koja je predugo zabavljala i vas medije i hrvatsku javnost i kojoj mora doći kraj - rekao je. Na inzistiranje novinara da kaže koje bi mogle biti sankcije, Grbin je poručio kako je "svima jasno" što znači kad "četrnaest kolegica i kolega opstruira provođenje odluke najvišeg tijela stranke“.

Podsjetimo, u subotu je Glavni odbor donio idući zaključak: “Članovi SDP-a u predstavničkim tijelima i njihovi klubovi zastupnika dužni su provoditi odluke tijela stranke. Neprovođenje tih odluka predstavlja kršenje prava i obveza članova i osnovu za primjenu stegovnih mjera. Zastupnici i vijećnici kojima je prestalo članstvo u SDP-u temeljem odluka tijela stranke ne mogu biti članovi Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru ni drugim predstavničkim tijelima, a za provedbu tih zaključaka zaduženo je Predsjedništvo SDP-a”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:38