NOVI DOGOVORI

SASTANAK NAJUŽEG DRŽAVNOG VRHA Premijer će predsjednici brojkama dokazati da je  Hrvatska na dobrom putu

Grabar Kitarović je nedavno je otvorila temu blokiranih građana i poručila da očekuje kako će se njima više pomoći
Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović, Željko Reiner, Andrej Plenković
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održat će ovaj tjedan redoviti sastanak državnog vrha na kojem će se otvoriti nekoliko aktualnih tema.

Potvrđuju to neslužbeno naši sugovornici iz Ureda predsjednice Republike i iz Ureda predsjednika Vlade.

- Riječ je o redovitom mjesečnom sastanku i dijalogu predsjednika Vlade, predsjednice Republike i predsjednika Sabora za koji teme nisu definirane - kažu u Banskim dvorima.

Ni iz Ureda predsjednice nisu ništa više od toga mogli reći.

- To je jedan od redovnih sastanaka, a teme još nisu definirane - kažu u Uredu predsjednice.

Aktualne teme

O čemu će se točno razgovarati, dakle, nije poznato. Takvi sastanci inače nisu otvoreni za javnost niti se zna kada se održavaju, ali nekoliko je tema koje bi se mogle naći na stolu, dok i jedna i druga strana kažu kako će se razgovarati o važnim aktualnim temama.

Predsjednica Republike prošlog je tjedna otvorila temu blokiranih, kojih je u Hrvatskoj nešto više od 320.000, a premijer joj je odgovorio na sjednici Vlade da se broj onih koji duguju do 25.000 kuna u godinu dana smanjio za 11.000, a da Vlada radi na novom ovršnom zakonu, što je onda i predsjednica sutradan pozdravila.

Minimalna plaća

Ovo će, kažu naši sugovornici, biti prilika da premijer uživo predsjednici predoči podatke o makroekonomskim pokazateljima, o kojima je govorio na početku prošle sjednice Vlade nakon njezinih kritika. Tada je premijer istaknuo kako bilježimo gospodarski rast, smanjenje javnog duga i deficita, podizanje kreditnog rejtinga, a da sve to ima utjecaj i na rast plaća, pa je tako na godišnjoj razini plaća rasla za 6,6 posto. Dvaput je povećana i minimalna plaća, a ova se godina najavljuje kao reformska.

- Činjenica da nam potrošnja raste 39 mjeseci za redom jako je dobra, činjenica da nam je nezaposlenost rekordno niska, da nam raste stopa zaposlenosti, da smo u 2018. nastavili s daljnjim poreznim rasterećenjem, prošle godine to je bilo 2,5 milijarde kune, a ove godine planiramo oko 1,2 milijarde kuna. Sve su to mjere koje Vlada poduzima, a koje će osjetiti hrvatski građani - istaknuo je tada Plenković.

Jedna od tema mogla bi biti vezana i uz sjednicu Vijeća za obranu, koju zajednički sazivaju predsjednica i premijer, a na kojoj bi se trebalo dati konačno mišljenje o kupnji borbenih zrakoplova, nakon čega Vlada može odlučiti koje ćemo avione nabaviti.

Započet će se i razgovori o veleposlanicima. Naime, ove godine doći će do rotacije čak 40 veleposlanika, o kojima se moraju usuglasiti premijer i predsjednica, pa se očekuje da će se razgovarati i o tome, što je uobičajeno jer su njih dvoje sukreatori vanjske politike.

Odnosi sa Srbijom

Razgovarat će se, kažu naši sugovornici, i o ostalim bitnim, posebno vanjskopolitičkim temama. Tu je uvijek aktualna situacija u Savudrijskoj vali. Oko toga nema nikakve dileme i predsjednica i premijer zastupaju istu politiku - da se treba suzdržavati od provokacija, ali odgovoriti istom mjerom i slati kazne Slovencima ako oni našim ribarima to rade. Predsjednica će izvijestiti premijera i o posjetu Bosni i Hercegovini i tamošnjoj situaciji, a moglo bi se otvoriti i pitanje odnosa sa Srbijom, jer su oni opet narušeni nakon što je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nedavno u UN-u otvorio spornu izložbu o Jasenovcu, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo prosvjednu notu Srbiji zbog Dačićevih izjava u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:13