ODGOVOR IZ VLADE

‘Sastanak? Neka se Milanović najprije ispriča svima koje vrijeđa, a potom i stabilizira‘

Milanović kritizira premijera, policiju i USKOK i tvrdi da je akciju trebalo prekinuti koncem 2019.
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Denis Lovrovic/AFP

Predsjednik Zoran Milanović najavio je da će razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o aferi Janaf i funkcioniranju državnih institucija.

Premijer je najavio razgovor s predsjednikom o veleposlanicima, no Milanović je danas u Pregradi izjavio da će to biti sporedna tema, a glavna tema će biti “kako ova zemlja funkcionira”.

Prema reakcijama iz Vlade proizlazi, međutim, da afera Janaf uopće neće biti tema o kojoj bi premijer Plenković razgovarao s predsjednikom Milanovićem.

Kritike DORH-a i Uskoka

- Sastanak? Neka se on najprije ispriča svima koje vrijeđa, a potom i stabilizira - odgovorili su iz Vlade na Milanovićevu najavu razgovora o kaznenom postupku u kojem su zbog korupcije uhićeni Dragan Kovačević kao predsjednik Uprave Janafa koji je od poduzetnika Kreše Peteka primio gotovo dva milijuna kuna mita, gradonačelnici i zastupnici, HDZ-ov Dražen Barišić iz Velike Gorice i SDP-ov Vinko Grgić iz Nove Gradiške, i ostali.

Milanović već danima kritizira premijera, policiju i USKOK i tvrdi da je akciju trebalo prekinuti koncem prošle godine, kada je Petek s gotovo dva milijuna došao u Kovačevićev klub. Smatra da je policija trebala upasti u klub, zaplijeniti novac te uhititi Peteka i Kovačevića. I nakon što je novac od mita pronađen u prtljažniku Kovačevićeva automobila parkiranog u garaži prijateljeve vile, Milanović inzistira na tezi da su istražitelji propustili prikupiti ključni dokaz.

Nadalje, premda stručnjaci, pa i ministar unutarnjih poslova iz Milanovićeve Vlade Ranko Ostojić tvrde da policija i tužitelji ne smiju odavati podatke o izvidima kaznenih djela, a posebno ne o mjerema tajnog prikupljanja podataka, te da se tajnost tog postupka odnosi na sve, pa tako i na ministre i premijera, Milanović tvrdi suprotno.

Ministri kao magarci

- Po meni je ozbiljnija tema kako rade istražna tijela, rade taj posao kao da je privatni. To nije samo kršenje pravila o nejavnosti istrage, nego prije svega kršenje moralnih pravila. Ti si u srazu s ljudima koje želiš strpati u zatvor, možda su to zaslužili. Brutalno zlorabiš svoju poziciju, silu i ne odgovaraš nikome. To je tema za razgovor s premijerom.

Važno je da vidimo kako ova država funkcionira, da konačno vidimo što premijer zna - rekao je predsjednik Milanović, koji i dalje ustraje na tezi da bi policija, kada provodi izvide i mjere tajnog prikupljanja podataka, o tome trebala obavijestiti premijera.

Poanta je u tome što Milanović smatra da bi dužnosnici trebali znati koga se treba kloniti kako ne bi slučajno “uletjeli” u mjere i našli se u situacijama koje bi ih mogle kompromitirati, kao što se on našao u Kovačevićevu klubu u vrijeme karantene zbog pandemije covida-19, pa danas objašnjava da ga je zvao prijatelj “jer je bilo viška hrane”.

- Plenkovićevi ministri još su mjesecima nepotrebno, kao zadnji magarci, dolazili u situaciju da se osramote. To je netko trebao znati i spriječiti. Da ne govorim o šteti za Janaf. To je tema za razgovor premijera i mene, jer mi smo državna vlast, on je veća vlast od mene i zato ću se ja njemu prilagoditi. Kad govorimo o načelu diobe vlasti, imamo i načelo suradnje državnih vlasti. Nekome se na vrhu zapovjednog lanca, prije svega u Vladi, mora vjerovati. To je predsjednik Vlade i on ne može bježati od odgovornosti - kaže Milanović.

Poštovanje zakona

Premda Milanović govori kako je, dok je bio premijer, dobivao obavijesti o istragama, odnosno izvidima te ustraje na tezi da to tako funkcionira i sada, Plenković tvrdi suprotno i ističe kako poštuje zakonske norme prema kojima su istražitelji potpuno samostalni u svojem radu i nisu nikoga dužni obavještavati.

Na naš upit smatraju li u Vladi da bi premijer trebao s predsjednikom Republike razgovarati o konkretnom kaznenom predmetu u kojem su izvidi trajali godinu dana i sada je u početnoj fazi istrage, iz Banskih dvora smo dobili odgovor kako kazneni postupak u slučaju Janaf i funkcioniranje državnih institucija tim povodom “nisu teme za razgovor”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:54