PAKT ZA PRORAČUN

SASTANAK ODLUKE U BANSKIM DVORIMA Plenković i Bandić sastaju se u ponedjeljak, na stolu osam ključnih projekata

 
 CROPIX

Premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastat će se u ponedjeljak u Banskim dvorima kako bi raspravljali o suradnji Vlade i Grada Zagreba. Na službenoj razini razgovarat će o osam važnih projekata kao što su Imunološki zavod, tračnička veza do Zračne luke Franjo Tuđman i nacionalna dječja bolnicu Blatu, a ispod kulisa će se govoriti i o zagrebačkom GUP-u te podršci za državni i gradski proračun, kaže izvor blizak zagrebačkom gradonačelniku.

Pomoć drugoga

Ovaj sastanak dolazi u vrijeme kada obje strane trebaju pomoć drugoga da bi uspješno nastavili rad. Naime, Vlada je ovaj tjedan uputila u saborsku proceduru prijedlog proračuna i za zeleno svjetlo u parlamentu trebat će im ruke 11 Bandićevih zastupnika. S druge strane, Bandiću treba podrška HDZ-a kako bi uspješno progurao izmjene GUP-a na nadolazećoj sjednici Skupštine, a trebat će mu i tijekom glasanja za gradski proračun. Ujedno, pred kraj godine će se održati predsjednički izbori gdje HDZ računa na podršku Bandićevih birača za njihovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović jer će bez njegove podrške sigurno izgubiti Zagreb. Prema tome, ovaj sastanak je jedan od prvih koji će odlučiti Plenkovićevu i Bandićevu sudbinu, pa se postavlja pitanje što će tko tražiti za nastavak suradnje.

Na sastanku će s Vladine strane, uz premijera, još biti Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, i Oleg Butković, ministar prometa i infrastrukture. S Bandićem će pak doći njegovi pročelnici, a izvor iz Grada nam je otkrio da bi na sastanku trebao biti i Kažimir Varda, šef Bandićeva saborskog kluba.

Tu sada dolazimo do službenih tema o kojima će se pričati u ponedjeljak, a koje su nam otkrili izvori bliski Bandiću. Prva točka jest spašavanje Imunološkog zavoda oko čega su Grad i Vlada još ranije sklopili partnerstvo. U travnju ove godine je Bandić napao Vladu da se po pitanju Imunološkog nije “makla s mrtve točke”, tako da će na sastanku zasigurno tražiti da se krene s nekim ozbiljnijim potezima. Nadalje, razgovarat će se i o prodaji udjela Grada Zagreba u Apis IT-u, koji bi država trebala kupiti kako bi mogla napokon krenuti s dugo odgađanom digitalizacijom državne uprave. Grad drži 49 posto, tako da bi ovdje otegotni faktor mogla biti cijena po kojoj će se prodavati udio vlasništva.

Sljedeće važne točke, kaže naš izvor iz Grada, su tračnička veza od Kvaternikova trga do Zračne luke Franjo Tuđman, projekt Zagreb na Savi te nabava 60 niskopodnih tramvaja. To su sve projekti za koje Grad treba podršku države, što u vidu pomoći prilikom povlačenja novca iz EU fondova, što u financijskoj potpori Vlade.

Bandićevi uvjeti

Na sastanku će se ujedno govoriti i o revitalizaciji Gredelja u suradnji s HŽ-om, kao i o poslovnim prostorima u centru Zagreba koji su u vlasništvu države, a koji bi se po posebnim uvjetima trebali ponuditi tradicijskim deficitarnim zanimanjima. Zadnja točka na sastanku jest Nacionalna dječja bolnica u Blatu. U travnju ove godine Ministarstvo zdravstva i Grad su kao strateški partneri raspisali međunarodni javni natječaj za izradu studije izvodljivosti tog projekta u prostoru nedovršene Sveučilišne bolnice. Ne može se ne primijetiti da na sastanku neće biti ministar zdravstva Milan Kujundžić pa se postavlja pitanje je li ugrožena sudbina projekta za koji je Vlada ranije obećala 125 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Iz popisa točaka jasno je da je Bandić taj koji ima više uvjeta za Plenkovića kojemu na kocki visi državni proračun, kao i predsjednički izbori. No, isto tako, ako Bandić izgubi podršku HDZ-a u Gradskoj skupštini to će biti kraj njegove vladavine u hrvatskoj metropoli. Stoga treba vidjeti koliko će Plenković i Bandić ponuditi kako bi i jedan i drugi na kraju ostali na čelu države, odnosno Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:47