POGORŠANA SITUACIJA

Sastanak s ugostiteljima: Nema strožih mjera, cilj je zadržati građane na terasama uz grijalice

Čak je sedam osoba preminulo u 24 sata, a 333 su dobile dijagnozu covid-19, no Hrvatska još ne razmišlja o rigoroznijim mjerama
 Srđan Vrančić/Cropix

Hrvatska je jučer zabilježila jedan od lošijih dana od početka epidemije. Čak je sedam osoba preminulo u 24 sata, a 333 su dobile dijagnozu covid-19. Iako je gotovo dva tjedna situacija bila u poboljšanju, posljednja dva dana opet pokazuju ozbiljan trend pogoršanja, što govori o neizvjesnoj jeseni i zimi.

Ususret hladnijim danima

Situacija se ozbiljno pogoršava u brojnim europskim zemljama, zbog čega se pripremaju sve restriktivnije mjere. Njemačka planira zabranu točenja alkohola i zabranu rada ugostiteljskih objekata poslije 22 sata.

U dijelovima Francuske takvi su objekti potpuno zatvoreni, a Slovenija planira ograničiti kretanje među regijama. Hrvatska još ne razmišlja o rigoroznijim mjerama od onih koje su već na snazi, no sve će, naravno, ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Ususret hladnijim danima, kojih se svi pribojavaju, jučer je održan sastanak između Stožera, različitih ministarstava i predstavnika ugostitelja i turizma. Iako se danima spominjalo, govora o snižavanju decibela, odnosno glazbe nije bilo.

Također, za Hrvatsku nije opcija ukidanje alkohola u kafićima ili pušenja u svrhu sprečavanja širenja zaraze. No, pokušat će se, dok god to vremenski uvjeti budu dopuštali, zadržati građane na terasama uz grijalice. O detaljima će se razgovarati u tjednima koji slijede. Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, za Jutarnji list je rekao kako je ovo bilo otvaranje dijaloga te da je to najvažniji korak.

- Rečeno nam je da se mjere više neće donositi bez uključivanja svih strana u konstruktivne razgovore. Osnovat će se i radne skupine, a za tjedan dana očekujemo novi sastanak - kaže Medak. Dodaje i kako je epidemija dovela do toga da se zadire u puno zakona i da se sve treba regulirati. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da svi idu u istom smjeru i da je najvažnije raditi na dva segmenta.

- Jedan je smanjiti širenje bolesti i očuvati zdravlje i živote građana, a drugi je omogućiti što normalniji život i održavanje ekonomije i gospodarstva. Smatram da smo odradili jedan konstruktivni sastanak na kojem smo svi imali isti cilj, a to su proaktivno djelovanje i međusobna podrška - kaže Beroš i dodaje da se situacija u zapadnoj Europi pogoršava i da moramo biti spremni na sve izazove.

Rekordan dnevni porast

- Kao dobar primjer naglasio bih predstavnike hotelijera, koji su u suradnji s epidemiolozima odradili izvrstan posao u ovoj neobičnoj sezoni - govori Beroš. Ukupan broj aktivnih slučajeva opet je u porastu i sada je na 1446, od njih je 286 na bolničkom liječenju, a na respiratoru su 23 pacijenta.

U samoizolaciji je trenutno 8266 osoba. Najveće je žarište trenutačno u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja bilježi rekordan dnevni porast novooboljelih - čak 59. Većina slučajeva vezana je uz predstavljanje knjige u Gornjoj Jelenskoj. Iako je bilo predviđeno da se promocija održi na otvorenom, zbog lošeg vremena bila je u zatvorenom prostoru, a nitko od prisutnih nije nosio masku, što je, očito, dovelo do velikog širenja zaraze. U Zagrebu je također velik broj novozaraženih.

Od 56 osoba, virus je potvrđen kod jednog učenika i jednog pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, pa je mjera samoizolacije izrečena za 30 učenika, jednog učitelja i sedam pomoćnika u nastavi. Virus je ušao i u jedan dom za starije i nemoćne, u kojem su zaraženi i korisnik i djelatnik. Aktivnih je slučajeva najmanje u Istarskoj županiji, 14, zatim u Varaždinskoj, gdje ih je 16, te u Šibensko-kninskoj,19, a najviše je bolesnih u Zagrebu, 268, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 195, te u Primorsko-goranskoj 137 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:00