StoryEditor
NOVI PROJEKT

SASTAVLJEN JE PRVI HRVATSKI RJEČNIK STOPLJENICA Kako se zovu nove fontane u Zagrebu - Banduševac! Evo i što su sinekurčine...

Marković - otac tog neologizma - navodi da su to “riječi nastale stapanjem neznačenjskih dijelova više ishodišnih riječi i pojmova koje one znače”
 Neja Markičević / CROPIX

Ivan Marković, Ivana Klindić i Iva Borković sastavili su prvi Hrvatski rječnik stopljenica. Uzalud ćete u rječnicima standardnoga hrvatskog jezika iskati pojam “stopljenica”, a nema je ni u stručnim leksikonima (premda ćemo naići na objašnjenje da je stopljeno ono što je čvrsto sliveno u jednu masu, na primjer: monolit). Eto, Marković - zakoniti otac tog neologizma - u takve leksičke monolite uvršćuje “riječi nastale stapanjem neznačenjskih dijelova više ishodišnih riječi i pojmova koje one znače”. Pa se odmah našao ironičan recenzent koji je zakukao što je termin “Čokolinda” zakasnio u prvo izdanje (dostupno na internetskoj stranici stilistika.org).

Hrvatske stopljenice nerijetko su nastale u ekscesu ironije pisaca, pa je u tom duhu Hrvatski rječnik stopljenica ilustriran snimkom antičkog kipa Hermafrodita iz rimske Galerije Borghese, karakteriziranoga atributom prikazanim prijapički. U inspirativnom uvodu Marković navodi da su iz 550 “žanrovski i diskursno veoma različitih vrela svih registara - iz domaće i prijevodne beletristike, tiskane i internetske publicistike, znanstvenih i leksikografskih radova, prijevodnih televizijskih potpisa, stripova i karikatura, internetskih foruma, blogova i memova, jezika reklame, razgovornoga jezika i slenga”, dakle iz raznovrsnog poklada hrvatskog jezikaizvukli “5000 bljeskova hrvatskog jezičnog stvaralaštva”, počev od “mađarolaca” Ante Starčevića, “oca Domovine”, pa je i Markovićev predgovor naslovljen sarkastično “od Oca do Ćaće, 150 godina hrvatskih stopljenica”.

Uzmanjkale su mi neke stopljenice, na primjer “pravopiždžije” kojima je jedan od poznatijih dubrovačkih filologa označio neumrlu kategoriju jezikolovaca.

O jeziku je, naime, riječ, organu presavitljivome da bi ga se moglo vrgnuti u uze, živome dovoljno da nadživi svoje tvorce i nastavi sam palucati, žežući bedastoće.

Adezemetinec im. (ha de ze ‘HDZ, Hrvatska demokratska zajednica’ × Remetinec)

Do izbora će većina vas biti tamo gdje vam je i mjesto. Bit će u Remetincu sagrađeno novo krilo pod nazivom Adezemetinec, a podovi će biti od kamenja i šljunka da se osjećate kao doma.

(Index, 5. 6. 2015, k)

alaj-čaušesku im. (alaj-čauš ‘zapovjednik alkara kopljanika’ × /Nicolae/ Ceauşescu)

Alaj-Čaušesku

(FT, 4. 8. 1997, n)

* tekst uz fotomontažu hrvatskoga predsjednika F. Tuđmana u odori alkarskog alaj-čauša

antefašistički prid. (Ante /Pavelić/ × antifašistički)

Zahvaljujući prvom i vječnom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, koji je stalno pozivao na pomirbu ali koji pritom nije krio svoja Ante-fašistička opredjeljenja, već se – naprotiv - dičio njima, Ante-fašizam je ugrađen u temelje ove Hrvatske i mi ga se ne možemo odreći - odlučna je hrvatska predsjednica.

(Newsbar, 25. 2. 2015)

baldasarin im. (Ivo/ Baldasar × sarin)

U Splitu, drugom po veličini gradu u “katoličkoj Hrvatskoj”, na Marjanu konačno podignut Križ. Tako je ispunjeno obećanje bivšega gradonačelnika. Križ je doista monumentalan, ali ipak su tzv. hrvatski mediji - uključujući i lokalni dnevni list - taj veleban događaj popratili s nevjerojatnom ignorancijom ili pokušajem izrugivanja. Nisu svjesni koliko su se blamirali svi kojima je od jedinstvenog i povijesnog Uzdignuća sv. Križa u Godini vjere važnije svakodnevno podrigivanje Miljenka Smoje! Netko ih je zatrovao duhovnim “baldasarinom”... (Kaćunko, 19. 9. 2013)

banaliza

im. (banalan × analiza) pogrdno za analizu

Stručna banaliza hrvatske stvarnosti  (Dežulović 2012b, 2. 4. 2012, n)

Banduševac im. (Milan/ Bandić × Manduševac) podrugljivo za fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice izgrađene za vrijeme gradonačelnikovanja M. Bandića

Jesi vidjela Banduševac?

(R, Zagreb, 2014)

bedakcija im. (bedak ‘blesan, glupan’ × redakcija)

[...] dok ja mogu tek žaliti što ga je Ancel unajmio u svoju bedakciju - pardon - u svoju redakciju, umjesto da s njime i na njemu hobla u svojoj demokratskoj tišleriji.

(Matoš XIV, 148, 5. 9. 1911)

beljački prid. (Krešimir/ Beljak × beljiti se × seljački)

Blažena Marijana i Hrvatska beljačka stranka

(Lucić 2016a, 3. 10. 2016, n)

Boććaććio [boćaćo] im. (Giovanni/ Boccaccio × /Ivo Sanader/ Ćaća)

The Decameron of Boććaććio (Ćaća, 25. 3. 2015, m)

Bredrag im. (srp. bre × Predrag /Lucić) pogrdno za novinara i književnika P. Lucića

A osobe poput Bredraga Lucića bit će zapisničari... (NL, 30. 12. 2012, k)

Celulita im. (celulit × Lolita)

[...] smjesta je zanesi na mračniji dio kreveta. Za svaki slučaj! Neka to bude tvoja tamna strana! A i da joj ne ustanoviš na bokovima najbržu i nakaradnu biološku prečicu od Lolite do Celulite.

(Rajki 2012, 38)

čačerizam im. (Radimir/ Čačić × tačerizam ‘ekonomska politika britanske premijerke M. Thatcher (1979–1990)’ekonomska politika hrvatskoga ministra gospodarstva R. Čačića

SDP-ov gospodarski program se potiho naziva čačerizam prema Čačiću, dakle ultraliberalu - političaru - poduzetniku.

(SD, 27. 8. 2011, k)

Djebica im. (Djevica × jebati) izmišljen horoskopski znak koji aludira na Djevicu

Za rođene u znaku Djebice (23. kolodvora - 23. uzrujana)

(Radaković 1999, 55)

kakademik im. (kakati × akademik) pogrdno za akademika

kakademik (Sabljak 1981, s. v.)

I doista, već krajem osamdesetih nisam više pozdravljao nikoga od ljudi iz nekadašnje redakcije: svi su zaglibili u nacionalizmu, ili su postali akademici (Davičo ih je nazivao “kakademici”).

kaptolizam im. (Kaptol × kapitalizam × komunizam)

Bauk kaptolizma (Dežulović 2010a, 61, veljača 2008, n)

Karamrak im. (Tomislav/ Karamarko × mrak)

Svjetlost u Karamraku

(Novosti, 16. 12. 2013, n)

krasgina im. (krasan × vagina e. gorgina ← gorgeous ‘krasan’ × vagina ‘vagina’)

Glatka i ćelava? Volio bih to vidjeti. - Ja sam vidio. Krasna je. To je krasgina.

(Kalifornikacija 2012, S04E12)

krimokatolik im. (kriminal × rimokatolik)

[...] napori pomahnitalih albanskih krimokatolika, poput dr. Shana Zefija, zamjenika kosovskog biskupa Marka Sopija, da dokaže kako je “Srpska pravoslavna crkva duhovne vrijednosti zamjenjivala političkim, podižući svoje hramove na ruševinama albanskih crkava” [...]

(Dežulović 2010b, 81, svibanj 2009)

mosturbacija im. (Most /nezavisnih lista/ × masturbacija) dugotrajni i nedosljedni pregovori oko sastavljanja nove Vlade RH krajem 2015. između Mosta, SDP-a i HDZ-a

Mislim da se ne treba bojati MOSTurbacije [...]

(24sata, 27. 11. 2015, k)

nonsenzus im. (nonsens ‘besmislica’ × konsenzus ‘sklad stavova’) besmisleni ili prividni konsenzus

Nonsenzus (Bajto, 11. 12. 2015, n)

pavuna im. (Davor/ Pavuna × fauna)

Ova se emisija pretvorila u trajni defile zakletih boraca protiv boljševizma, pedofilije, komunizma, ateizma, deizma, fideizma, titoizma, socijalizma, liberalizma i ostalih boleština našeg doba. [...] Naš je ovotjedni favorit živuće čudo hrvatske flore i pavune Davor Pavuna.  (Rašeta, 22. 5. 2016)

perverzativ im. (perverzija × prezervativ)

Šta je? Stidljivi smo? Ne brini ništa, stavit ću perverzativ...

(Mataković 2006a, 102)

piploma im. (pička × diploma) diploma za žene

Ja sam za to da se ženama da da studiraju, ali da im se nakon što završi faks dodijeli piploma. Jer nazivanje tog dokumenta koji su tradicionalno mogli steći samo muškarci ugrožava pravo muškaraca da samo oni diplomiravaju. Neka piploma bude po svemu jednaka diplomi, ali neka se zna da je to piploma. (F, 14. 5. 2013, k)

pravoluđe im. (pravosuđe × lud) Feralovo pravoluđe

(FT, 1. 2. 1999, n) • o izjavi J. Husara u parnici protiv Feral Tribunea da je nakon objavljena članka u tom tjedniku obolio od posttraumatskog sindroma

seljeb im. (seljak, seljačina, seljober × seleb/riti)

Celebovi, ajd nazovimo ih tako, ja ću biti slobodna, pa reći seljebovi iliti seljebritiji se furaju da imaju love, pa se kao pokazuju u bogatstvu i raskoši, a kad pogrebeš i pomirišiš, zasmrdi na kilometre. Nemaju ni za kavu. (Dalje, 4. 3. 2010)

sinekurac im. (sinekura × kurac) za uživatelja sinekure i sinekurčine • v. sinekurčina

Političari su kod nas klasični sinekurci koji žive od politike, a ne za politiku (shvaćenu kao borbu za opće dobro), trgovci i mešetari koji bez velikog dvoumljenja prodaju i vlastitu kožu ako za nju mogu postići dobru cijenu.

(SD, 26. 5. 2003)

slamnigrarija im. (Ivan/ Slamnig × igrarija)

Iz krutog ritma gipke arije/oblikovat će samo svježi dar./Ne umijem li pjevat skladno, bar/nek odah budu slamnigrarije.

(Maroević 2004, 32)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:34