COVID BOLNICA

Šator ispred KB Dubrava spreman za pacijente: Stiglo je grijanje, posteljina, mjerači kisika...

Operacija za pacijente koji boluju od drugih bolesti nema jer će od ponedjeljka Klinička bolnica Dubrava postati covid bolnica.
KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Kamere RTL-a zavirile su u spremne šatore ispred KB Dubrava, koji iščekuju prve pacijente oboljele od covida. Jučer su ondje bili goli kreveti, danas su opremljeni posteljinom - spremni za pacijente.

- Ovo je pripremljeno, tako će to izgledati, još će samo biti prekrivači kad pacijenti dođu i još tim sestara i liječnika. Dakle stavljena je posteljina, mjerači kisika, lijekovi su ovdje, materijal i pribor za reanimaciju i tako dalje. Oni su stavljeni u funkciju da se pacijenti mogu početi primati, izjavio je infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić.

Od danas je u šatorima i grijanje. Pitanje je dana kada će ondje leći prvi pacijenti kojima je potreban kisik. U Kliničkoj bolnici Dubrava od 230 pacijenata - 29 je na respiratoru, a 160 treba kisik.

- Ovdje se može provoditi terapija kisikom. U trenutku kada terapija preraste ovih 15 litara, tada pacijenti moraju ići na jedinicu intenzivnog liječenja na daljnje pojačano intenzivno liječenje, dodaje Baršić.

Operacija za pacijente koji boluju od drugih bolesti nema jer će od ponedjeljka Klinička bolnica Dubrava postati covid bolnica.

- Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane, rekao je koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić.

U Dubravu stiže medicinsko osoblje iz drugih bolnica.

- Zatekli smo intenzivne jedinice koji su pune teških pacijenta, kojima je zaista potrebna intenzivna skrb, ovdje im se pruža kvalitetna skrb, ali vidljiv je nedostatak osoblja i umor osoblja. Opreme ima dovoljno, opremljeni su odlično, ističe anesteziologinja u KB Sveti Duh Sonja Krofak.

- Pacijent na respiratoru praktički zahtjeva svog liječnika koji će se za njega brinuti i paziti na sve parametre da bi ga se uspjelo odvojiti s respiratora. Zato smo došli u pomoć da se ekipiramo i pacijentima pružimo najbolju moguću skrb, dodaje anesteziolog u KB Sveti Duh Tino Klancir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:46