NOVA IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

'SAUCHA JE PODNIO OSTAVKU, ALI JE NISAM PRIHVATIO' Milanović o aferi koju je otkrio Jutarnji

 Admir Buljubašić / CROPIX

Premijer Zoran Milanović nije prihvatio ostavku šefa svog kabineta Tomislava Sauche, koji mu ju je podnio sinoć, nakon što je u medijima objavljeno da je državna tvrtka Plinacro angažirala odvjetnički ured Gajski, Prka, Saucha i partneri, u kojem je partnerica i Sauchina supruga Ivana.

„Predstojnik ureda mi je sinoć podnio ostavku. Tu ostavku neću prihvatiti jer je neutemeljena. Ona je data u namjeri da se ne šteti ugledu Vlade. Međuti, ugled Vlade nije ničim načet, kao ni Sauchin osobno jer on za ove ugovore o kojima pišu novine nije znao, a ja još manje“, kazao je Milanović novinarima nakon sjednice Vlade.

OTKRIVAMO NOVI SKANDAL U VLADI: Supruga šefa kabineta premijera dobila posao od Plinacroa?

Spomenuto odvjetničko društvo, poručio je Milanović, sklopilo je ugovor s Plinacrom na traženje Ive Družića, predsjednika Nadzornog odbora Plinacra. Ivana Saucha u tom je društvu partnerica s 22 ili 23 posto udjela. Samo društvo 98 posto svojih poslova, kaže Milanović, obavlja s privatnim sektorom, pa čak i s Novom ljubljanskom bankom. Milanović je pojašnjenja pokušao dobiti od Družića, no ovaj mu se, požalio se premijer, sada ne javlja, iako su ga od jučer popodne zvali čak 20 puta!

Milanović ističe kako Saucha u ovom slučaju nije u sukobu interesa. Naime, čak i da je Saucha znao za to – a Milanović tvrdi da nije – nije bio u poziciji da odlučuje o tome, budući da se radi o stvari o kojoj odlučuje Nadzorni odbor.

'MILANOVIĆEVA VLADA NAMJEŠTA I GRABI GDJE STIGNE' Karamarko o zapošljavanju u Plinacrou

Inače, govoreći o „slučaju Saucha“ premijer je novinarima sam otkrio dvije potencijalne nove afere. Najprije je kazao da treba provjeriti koja su odvjetnička društva godinama od javnih poduzeća izvlačila astornomske iznose, „a sada su suci Ustavnog suda“. Potom je pononvo upozorio da neće tolerirati da se državni monopoli oglašavaju u medijima. U tome su Banski dvori posebno 'na pik' uzeli Plinacro i Janaf.

„Ministarstvo financija ima pravo proračunskog nadzora u tim tvrtkama. U jednoj od te dvije tvrtke djelatnicima Ministarstva financija bio je osujećen nadzor“, poručio je premijer, ne želeći otkrti o kojoj se od te dvije tvrtke radi. Novinarima je poručio da to sami istraže, a odgovornima u tim tvrtkama da neće mirno spavati i da ih neće zaštitti ni jedna stranka.

„Ja ne mislim da je to kokošinjac, ali da ima nepravilnosti, ima“, odgovorio je Milanović na pitanje novinara, dodavši kako je današnja konferencija za novinare „test vjerodostojnosti svih tih ljudi“.

Premijer se osvrnuo i na zapošljavanje supruga ministrice Anke Mrak Taritaš u Plinacru. O tome je, kaže, jučer saznao i to mu je neprihvatljivo. S ministricom Mrak Taritaš danas je o tome razgovarao i ona mu je, kaže, dala odgovor kakav je očekivao i kakav je samo mogao očekivati. Ipak, upozorio je da javna poduzeća „nisu trafike“ i da nadzorni odbori u njima ne mogu „kopati po svakom fajlu“.

Na novinarsko pitanje je li na djelu podzemni rat SDP-a i HNS-a, Mlanović je istakao kako s Vesnom Pusić i Ivanom Vrdoljakom odlično surađuje. No, problemi, kazao je, postoje na nižim razinama, gdje pojedinci javno i državno shvaćaju kao privatno.

„To ja zovem opstrukcijom. Ovih dana ću dnoijeti sve odluke. Imam problema s nekim ljudima. Ne s gospođom Pusić, ili s gospodinom Vrdoljakom, nego s ljudima koji su ovo maloneozbiljno shvatili, a imaju priliku voditi sustave koji su samoreproducirajući“, zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:44