PREDSTOJNIK UREDA PREDSJEDNIKA VLADE

'SAUCHA NIJE BIO U SUKOBU INTERESA JER NIJE DUŽNOSNIK' Povjerenstvo donijelo odluku vezano za aferu Plinacro

 CROPIX

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici odlučujući o dva zahtjeva usvojilo mišljenje da predstojnik Ureda predsjednika vlade Tomislav Saucha nije bio dužan obavijestiti povjerenstvo zbog poslovnog odnosa odvjetničkog društva i njegove supruge s državnom tvrtkom Plinacro, kao i da to odvjetničko društvo u kojem supruga ima udio od 23 posto nije imalo obvezu javiti Povjerenstvu, jer u njemu udio nema Saucha kao dužnosnik.

S obzirom da je Sauchina supruga Ivana kroz odvjetničko društvo, u kojem ima poslovni udio, u poslovnom odnosu s trgovačkim društvom u državnom vlasništvu Plinarco, Saucha nije bio dužan obavjestiti Povjerenstvo, jer, kako je pojasnila predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, "obveza se ne odnosi na situaciju kad poslovni udio u poslovnom subjektu ima član obitelji dužnosnika".

"Tu dužnost u slučaju stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva putem javnog natječaja ili na drugi način s državnim tijelima ili jedinicama područne (regionalne) samouprave ili trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ili jedinice područne (regionalne) samouprave ima upravljački udio, ima samo ako je riječ o trgovačkom društvu u kojem sam dužnosnik ima 0,5 posto ili više udjela u kapitalu", kazala je Orešković.

Pojasnila je da je u slučaju stupanja u poslovni odnos poslovnog subjekta, u kojem član obitelji (dužnosnika) ima poslovni udio veći od 0,5 posto, važno poštivati odredbe o zabranjenom djelovanju dužnosnika te bi u takvim situacijama "moglo biti sporno ako je na dobivanje poslova ili sklapanje ugovora o javnoj nabavi došlo zbog utjecaja samog dužnosnika".

'SAUCHA JE PODNIO OSTAVKU, |ALI JE NISAM PRIHVATIO' Milanović o aferi koju je otkrio Jutarnji

"Stoga je Povjerenstvo utvrdilo da prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa prije sklapanja poslova s državnim i lokalnim tijelima se to odvjetničko društvo nije imalo obvezu javiti Povjerenstvu, jer u njemu udio nema Saucha kao dužnosnik, nego njegova supruga (23 posto) koja je i zatražila mišljenje Povjerenstva", objasnila je predsjednica Povjerenstva.

Drugi zahtjev za mišljenjem podnio je osobno Tomislav Saucha, a Povjerenstvo je utvrdilo da savjetnici premijera koje imenuje on sam nisu u njegovoj nadležnosti.

U obrazloženju mišljenja predsjednica Povjerenstva Orešković pojasnila je da je za nadležnost Povjerenstva bitno da određene dužnosnike ili rukovodeće državne službenike imenuje vlada cjelini, a kako savjetnike premijera imenuje on sam, nisu dužni postupati po odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Predstojnik Ureda predsjednika vlade Tomislav Saucha premijeru je ponudio ostavku nakon što je u medijima objavljeno da je odvjetničkom uredu, u kojem je zaposlena njegova supruga Ivana pogodovao pri sklapanju posla s tvrtkom Plinacro u državnom vlasništvu. Premijer ostavku nije prihvatio, jer drži da Saucha nije za to odgovoran.

U vezi zahtjeva sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića za mišljenjem o postupku javne nabave za posao objave gradskih akata i javnih natječaja u 2013. na koji je se javila jedino tvrtka njegova brata kao jedini ponuditelj, Povjerenstvo je odgodilo donošenje mišljenja i utvrdilo da je potrebno priložiti dodatnu dokumentaciju kako bi se o tome moglo pravovaljano odlučivati.

Povjerenstvo je obustavilo postupak donošenja mišljenja na temelju dvaju zahtjeva sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića za davanje mišljenja o natječajima za javnu nabavu usluga objave akata i natječaja na koji se javila jedino tvrtka njegova brata, jer su ti ugovori već sklopljeni i realizirani u vremenu (2011. i 2012.) dok još Povjerenstvo nije bilo imenovano.

O slučaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i poljoprivredne apoteke Povjerenstvo će odlučivati na idućoj sjednici 18. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33