SASTANAK

SAVEZ ANTIFAŠISTA KOD PREDSJEDNICE 'U udžbenicima treba više sadržaja o antifašističkoj borbi' PREDSJEDNICA 'Treba i više sadržaja o Domovinskom ratu'

 
 Ured predsjednice

U povodu Dana antifašističke borbe, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu u svom uredu na Pantovčaku izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

- Zahvalivši na prijamu, izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca upoznalo je predsjednicu Republike s radom SABA RH, izrazivši očekivanje za većom potporom državnih institucija. Ujedno je izrazilo svoje nezadovoljstvo revizionističkim tendencijama u hrvatskom društvu vezanim za antifašističku borbu. Smatraju da je uzrok tomu, uz ostalo, u činjenici što su mladi naraštaji premalo upoznati s povijesnim karakterom i značenjem antifašističke borbe, izrazivši očekivanje da će u predstojećoj obrazovnoj reformi u udžbenicima biti više sadržaja o tom razdoblju hrvatske povijesti, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

- Predsjednica Republike ponovila je svoju ocjenu da treba što više umanjiti podjele oko povijesnih pitanja u hrvatskoj javnosti. Isto tako, izrazila je uvjerenje kako je besmisleno stvaranje umjetnih sukoba između onih koji su 'za' antifašističku borbu i onih koji su 'za' Domovinski rat, jer jedno s drugim nije u suprotnosti te izrazila nadu kako će i Domovinski rat naći više prostora u školskim udžbenicima.

Ured predsjednice

Prijamu je nazočio i međimurski župan Matija Posavec, koji će biti izaslanik Predsjednice na predstojećem obilježavanju Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Brezovici.

Predsjednica primila izaslanstvo Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade

Predsjednica je u srijedu primila i izaslanstvo Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade koje joj je predstavilo projekt izrade monografije radnog naslova „Obrana Vukovara i 204. vukovarska brigada“.

Istaknuli su kako im je namjera do proslave 30. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade izraditi autentičan prikaz obrane Vukovara i svih pripadajućih mu mjesta i naselja, sa svim specifičnostima i značajkama u povijesnom i zemljopisnom kontekstu, ali i konkretnim podacima o broju uključenih branitelja i postrojbama koje su sudjelovale u obrani Vukovara.

Prilikom susreta razgovaralo se i o statusu 204. vukovarske brigade i njezinih pripadnika te o potrebi podizanja i promicanja značaja, uloge i ugleda postrojbe. U tom je smislu posebno istaknuta činjenica da je 204. vukovarska brigada vjerojatno jedina od značajnijih ratnih brigada koja sve do 2017. godine nije imala svoju udrugu, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Ured predsjednice

Ured predsjednice

Ured predsjednice

Predsjednica primila izaslanstva Udruge Macelj 1945. i Hrvatskoga obrednog zdruga Jazovka

U povodu nedavno održane komemoracije maceljskim žrtvama te predstojećeg spomen-pohoda za žrtve ubijene kod jame Jazovke, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu izaslanstva Udruge Macelj 1945. i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.

Predstavnici obiju udruga zahvalili su Predsjednici na brizi o dostojanstvenom obilježavanju žrtava komunističkih zločina i na osobnom dolasku u Macelj. Tijekom razgovora istaknuto je kako u Hrvatskoj postoji 940 evidentiranih grobišta ratnih i poratnih zločina komunističkog režima, od koji je samo jedan posto istraženo. Oba izaslanstva očekuju da će nadležne državne institucije nastaviti istraživati grobišta, ekshumacije i identifikaciju žrtava, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

Udruga Macelj 1945. obavijestila je Predsjednicu kako je Vladi Republike Hrvatske uputila prijedlog zakona o spomen-području Macelj, koje bi, sukladno prijedlogu, bilo jedinstveno mjesto iskazivanja poštovanja žrtvama komunističkog režima.

Predsjednica Republike ponovila je svoje uvjerenje kako svaka žrtva ima pravo na obilježen grob. Očekuje stoga da će nadležne državne institucije stvoriti uvjete da se istraže sva mjesta masovnih zločina tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća te omogućiti identifikaciju i pokop žrtava, navodi se na kraju priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:41