SRAMOTA U ITALIJI

Savez antifašista: ‘Vlasti šute na nacističke ispade Dinamovih navijača u Milanu‘

Zanima ih zašto na incident nije reagirao hrvatski veleposlanik u Italiji Jasenko Mesić ili generalni konzul u Milanu Stjepan Ribić

Članovi BBB u Milanu nacistički salutiraju

 Screenshot Twitter

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) osudio je u petak "ustaško-nacistički marš" Dinamovih navijača u Milanu i upozorio na neutralni odnos vlasti prema sve agresivnijim nacionalističko-šovinističkim i neofašističkim ispadima.

"Nanovo su nogometni poklonici, ovoga puta navijači zagrebačkog Dinama, izazvali 14. rujna u Milanu ne samo izgrede i tučnjavu, već i sramotno promovirali ustaštvo i nacizam, podizanjem desnice, prizivajući doba Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija i Ante Pavelića", priopćio je SABA RH.

SABA RH prosvjeduje protiv navijačkih ispada kojima se veličaju Nezavisna Država Hrvatska i sva zla koja su uslijedila tijekom ustaškog terora, te upozorava da se mladi navijači ponašaju sukladno općem okruženju u Hrvatskoj, koje prihvaća ustaške uzvike, znakovlja i parole.

"To je razvidno i iz neutralnog odnosa spram najnovijeg incidenta u Milanu, ne samo sredstava javnog informiranja, već i hrvatskih dužnosnika i odgovornih tijela vlasti", ističe SABA RH.

Zanima ih zašto na incident u Milanu nije reagirao hrvatski veleposlanik u Italiji Jasenko Mesić ili generalni konzul u Milanu Stjepan Ribić, a pitaju se i što je oko toga poduzeo ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Nisu se oglasili ni predsjednik Vlade, niti predsjednik Hrvatskoga sabora", kaže SABA RH i dodaje kako je taj incident, bez obzira na to što se dogodilo u Milanu, izravni nasrtaj na hrvatski Ustav.

SABA RH također upozorava da je bivši veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor incident ocijenio „strašnim i totalno neprihvatljivim“, a Europski židovski kongres osudio je ponašanje Dinamovih navijača izjavom: „Apsurdno odvratno. Navijači Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svijet nogometa mora se osloboditi fašista i pronositelja mržnje“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:44