POTRAGA ZA DUGOROČNIM RJEŠENJIMA

Savez samostalnih sindikata: Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe

 Mate Piskor / Ilustracija / CROPIX

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u utorak je poručio da kada kriza oko koronavirusa prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni te su potrebna dugoročna rješenja koja prepoznaju zaposlene u sustavu zdravstvu kao ključne u jamčenju prava na zdravstvenu skrb.

"COVID-19 je ogroman teret za zdravstveni sustav, kao i za sve ključne javne službe koje ovih dana osiguravaju funkcioniranje ekonomije i društva. Zdravstveni radnici svakoga su dana izloženi ogromnim pritiscima te prije svega riziku od zaraze, pri čemu nerijetko nemaju potrebnu zaštitnu opremu", stoji u priopćenju SSSH povodom Svjetskog dana zdravlja.

Liječnici, medicinske sestre i tehničari, čistači, kuhari, vozači... svi zaposleni u zdravstvenom sustavu - kojih, naglašava sindikat, ni u najboljim uvjetima nema dovoljno, ovih dana ulažu nadljudske napore kako bismo zajedno pobijedili virus i osigurali normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i normalno pružanje zdravstvene zaštite i skrbi svima kojima je to potrebno.

Napominje da je čak i upravo u ovakvim krizama, nužno osigurati adekvatne uvjete rada i zaštitu, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih.

"Potrebna su dugoročna rješenja koja prepoznaju i priznaju zaposlene u sustavu zdravstva kao ključne u osiguranju dobrobiti i jamčenju prava na zdravstvenu skrb. Komercijalizacija zdravstva to ne može osigurati, dapače, ona ga razira", naglašava sindikat.

Ističe da Hrvatska mora jačati kvalitetno javno zdravstvo, a to uključuje i pravednije vrednovanje rada zaposlenih u zdravstvu. Privatno zdravstvo treba se razvijati kao poduzetnička inicijativa i biti komplementarno javnom sustavu, ali ga, upozorava, ne može i ne smije zamijeniti, što je ova svjetska zdravstvena kriza upravo dokazala.

"Kada ova kriza prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni i prvi čija će se prava rezati. Danas im kažemo hvala, ali pored hvala oni trebaju bolja prava", poručuje sindikat.

"SSSH će nastaviti borbu za pravednu raspodjelu zdravstvenih sredstava svima u sustavu te za unapređenje uvjeta rada jer "nikada ne smijemo zaboraviti kako zdravlje nije roba", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 14:23