PORUKA BRANITELJA

Savez udruga dragovoljaca HOS-a ogradio se od Raosove izjave o 10. travnja 1941.

Matko Raos u Splitu je izjavio "da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske"
 Vojko Bašić/Cropix

Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (Savez-UDHOS), koji se ogradio od izjave Matka Raosa na obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu, poručio je da je Hrvatsku branilo oko tri tisuće pripadnika HOS-a koji se nisu borili ni za kakvu fašističku tvorevinu.

"U Domovinskom ratu Hrvatsku je branilo oko 3.000 pripadnika HOS-a. Gotovo da nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a i nisu se borili za nikakvu fašističku tvorevinu. Branili su Hrvatsku od jugovojske i četnika koji su na sebi nosili crvenu zvijezdu petokraku", priopćio je u ponedjeljak navečer Savez - UDHOS i podsjetio da je u nekoliko mjeseci 1991. godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a koji su na rukavu nosili oznaku HOS-a.

Govoreći na 31. obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu, izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, brigadir Matko Raos u Splitu izjavio je "da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske", podsjetio je Savez-UDHOS i istaknuo da se ograđuje od izjave brigadira Matka Raosa.

Raosova izjava izazvala je brojne osude i ograde.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje se odmah u nedjelju ogradilo od izjave svog izaslanika, istaknulo je da je Raos to izjavio u svoje ime, a ne u ime Ministarstva. Naveli su kako je Raos bio poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća a da nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 22:10