BITKA ZA PANTOVČAK

SAVEZNICI Holy će podržati Josipovića za predsjednika, a on nju za premijerku?

Pojavljivanje dvoje najpopularnijih političara potaknulo je spekulacije o novom strateškom političkom savezu
 Goran Mehkek/CROPIX

Samo prijateljska kava - tako su gotovo uglas Mirela Holy i Ivo Josipović komentirali svoj nedjeljni susret na zagrebačkom Cvjetnom placu. Zatečeni usred podnevne vreve uz šalicu kapučina i čašu osvježavajućeg pića svoj razgovor pokušavaju predstaviti kao ugodno, neobavezno druženje.

Na pokušaj da ga se ipak interpretira kao sastanak koji će presuditi ishod izbora ili, medijski još pretencioznije, kao paktiranje aktualnog i budućeg predsjednika te buduće premijerke, Holy i Josipović zbijaju šale.

Stari prijatelji

Predsjednik Republike i šefica OraHa odavno su u vrlo dobrim odnosima. Počeli su surađivati još u vrijeme dok je Holy koordinirala SDP-ovim savjetima, a Josipović, kao ugledni profesor s Prava, vodio jedan od stranačkih gremija.

Na svako pitanje oboje su spremni podastrijeti čitavu zbirku svojih uzajamnosti: on je napisao predgovor za jednu njenu knjigu, ona posebno voli naglasiti da se u nekim njenim teškim trenucima “Ivo ponio kao čovjek”. Ta formulacija obično se odnosi na vrlo bolan razlaz bivše ministrice s premijerom Milanovićem, njegovom vladom i strankom.

Prijateljsko piće dvije važne političke ličnosti u ovom je trenutku ipak nemoguće gledati izvan političkog konteksta.

Demokratska procedura

Odnosno, teško ga je ne povezivati s neformalno već pokrenutom kampanjom za predsjedničke izbore. Istina, Josipovića se često može vidjeti po zagrebačkim kafićima, u nepretencioznom izdanju, s različitim sugovornicima.

Susret s Mirelom Holy na javnom mjestu u vrijeme najveće gužve ipak je svojevrsna demonstracija.

„Nisu oni samo ugodno razgovarali. Baš su se htjeli pokazati“, tvrdi jedan od insajdera s Pantovčaka.

Oboje od svoje suradnje mogu imati samo političke koristi. Holy je nabrzaka postala vrtoglavo popularna. Predsjedniku koji se bori za novi mandat dobro je društvo. A čelnica tek propupalog OraHa druženjem sa šefom države dobija na važnosti.

Holy ne krije da će osobno podržati Josipovićevu kandidaturu. Za stranku još ne zna. Nisu o tome, kaže, još raspravljali. Oprez nije izraz njene rezerviranosti, nego želje da ništa ne oktroira i ne prejudicira. Preferira demokratsku proceduru.

Nikako s HDZ-om

Predsjednik Josipović ne krije da želi podršku OraHa. Stranku vidi kao dio širokog bloka s potezom od ljevice do desnog centra koji će stati iza njegove kandidature. U predsjedničkoj kampanji važno se pokazati snagom okupljanja.

Potporom OraHa Josipović eskivira opasnost da ga se percipira dominantno kao SDP-ov kadar. Suradnjom s jednom mladom i propulzivnom strankom bježi iz sjene umorne, razočaravajuće i potpuno potrošene Kukuriku koalicije. Na koncu, savez koji će se uz njega na predsjedničkim izborima složiti vidi kao treniranje neke buduće suradnje, vjerojatno na parlamentarnim izborima.

Premda iskazuje skepsu, Holy ne odbija postizbornu suradnju sa SDP-om. Za razliku od HDZ-a s kojim njena stranka, tvrdi, nikako ne bi mogla u koaliciju, paktiranje sa svojom bivšom strankom ne isključuje. Ali, nikako pod premijerskom palicom Zorana Milanovića.

Na tragu tih izjava u SDP-u su se već razrađivali scenariji Milanovićeve smjene i izlistavala imena mogućeg novog, zamjenskog šefa Vlade. Ali kako OraH nastavlja rasti, a SDP stagnira, pa bi dvije stranke uskoro mogle biti rame uz rame, tako rastu zamisli da bi Mirela Holy zapravo trebala dobiti premijersku funkciju. I sama je takve špekulacije podgrijala recentnom dvosmislenom izjavom (šalom?) da se u Vladu može vratiti samo kao premijerka.

Uzajamna podrška

Milanovićevi unutarstranački oponenti, koji su shvatili da ga nemaju snage smijeniti, sada u šefici OraHa vide šansu. Ionako je smatraju svojom. Mogla bi, šapuću u povjerenju, biti liderica koalicije SDP-a i OraHa te nova premijerka. Ako SDP bude morao birati između Zorana Milanovića i vlasti, onda u rezultat te dileme, navodno, uopće ne treba sumnjati.

Jesu li predsjednik Josipović i Mirela Holy pretresali i takvu mogućnost, to ne znamo. Ali njihov razgovor, koji je potrajao više od sata, bio je vrlo ozbiljan.

Na pitanje tko tu koga podržava, oboje kažu da je podrška uzajamna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:02