TURIZAM

Savjet za oporavak i razvoj turizma o novostima u pripremama sezone i mjerama pomoći

Hrvatska se zalaže da ‘zeleni certifikat‘ ne bude dodatna restrikcija za putovanja, već da služi ubrzavanju protočnosti na granicama
Nikolina Brnjac
 Darko Tomas/Cropix

Priprema i realizacija turističke 2021. s naglaskom na provedbu projekta "Stay safe in Croatia", mjere Vlade za pomoć turističko-ugostotiteljskom sektoru, informacije s tržišta i nove promotivne kampanje bile su glavne teme sjednice Savjeta za oporavak i razvoj turizma, izvijestili su iz Ministarstva turizma i sporta.

Ta je sjednica u ponedjeljak održana online putem, a na njoj je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila da je u sklopu projekta sigurnosti boravka u Hrvatskoj "Stay safe.." obrađeno više od 8000 zahtjeva za tim oznakama, od čega je 6000 odobreno.

Trenutno je fokus na prijavama dionika, no prateća će se web stranica nadograđivati novim funkcionalnostima kako bi se turistima pravovremeno dale sve relevantne informacije na jednom mjestu o situaciji u zemlji. Tako je na stranici već dostupna i epidemiološka karta RH po županijama s kontakt brojem za pozive u slučaju sumnje na zarazu.

Također se sa Stožerom civilne zaštite dogovara pojačavanje tima koji će telefonski odgovarati na pitanja turista u vršnom dijelu sezone i preusmjeravati upite na regionalne turističke zajednice.

Testiranje turista na više punktova, a tzv. zeleni certifikat ne bi trebao biti restrikcija

Savjet je ministrica izvijestila i o tome da se na razini Vlade redovito koordiniraju aktivnosti vezane uz sigurnost turista te su dogovoreni osnovni koraci u pogledu cijepljenja i testiranja te se usuglašavaju stavovi o tzv. covid certifikatima.

"Vezano uz testiranje turista, na razini EU-a je postignut dogovor oko prihvatljivih brzih antigenskih testova. RH razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova, o kojima će se odlučivati u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo", ističu iz Ministarstva u priopćenju, uz napomenu da je za uzimanje brisova i laboratorijsku obradu testova potrebno predvidjeti dovoljan broj osoblja i laboratorijske kapacitete.

Oko tzv. zelenog certifikata, kojeg je kao mogućnost najavila Europska komisija, ministrica Brnjac je kazala da će se Hrvatska zalagati da takav dokument ne bude dodatna restrikcija za putovanja, već da služi ubrzavanju protočnosti na granicama i olakšavanju putovanja sukladno ujednačenim kriterijima.

Web stranica za digitalne nomade i kampanje za domaće tržište

O stanjima na pojedinim tržištima Savjet su izvijestili direktori predstavništava HTZ-a iz Njemačke, Poljske i Ujedinjene Kraljevine, s čijim je veleposlanikom Brnjac najavila i sastanak vezan za predstojeću sezonu, a u sklopu njezinih razgovora s veleposlanicima više trećih država (izvan EU).

Najavila je i da je u suradnji s HTZ-om u tijeku i brendiranje Hrvatske kao idealne destinacije za digitalne nomade i poticanje cjelogodišnjeg i održivog turizma te da će ovog tjedna aktivirati i web stranicu za digitalne nomade u Hrvatskoj.

Za domaće turiste pripremaju se, pak, kampanja "Ruralni turizam" i "Tjedan odmora vrijedan".

Mjere pomoći Vlade se produljuju, a ima i novosti - kreću od 10. ožujka

U sklopu teme o mjerama Vlade za potporu sektoru u razdoblju pandemije, Brnjac je podsjetila da su mjere produljene i da se nastavlja s isplatom naknada za zaposlene uz pripadajuće doprinose, a produljuje se i mjera nadoknade fiksnih troškova za one djelatnosti kojima je odlukom Stožera onemogućen rad, dok bi se dogovor oko modela podrške putničkim/turističkim agencijama uskoro trebao finalizirati.

Na Savjetu je i predstavljen Program dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji covid-19, pri čemu je novost u odnosu na aktualne programe da su u Programu Ministarstva turizma i sporta prihvatljivi i troškovi podmirenja kratkoročnih dospjelih obveza prema kreditnim i drugim financijskim institucijama, a koji mogu iznositi maksimalno 35 posto ukupnog kredita za mikro, male i srednje poduzetnike, odnosno do 25 posto za velike poduzetnike.

Program će biti operativan najkasnije od srijede, 10. ožujka, najavljuju iz Ministarstva turizma i sporta, uz napomenu da će mogućnost podnošenja zahtjeva za kredit ovisiti i o tempu kojim će pojedine poslovne banke implementirati Program u svoje poslovanje.

Iz Ministarstva u priopćenju zaključno navode kako je ministrica Brnjac izrazila zadovoljstvo radom Savjeta, kojeg drži i ključnim u planiranju i realizaciji ove turističke godine, uz napomenu da će se sastajati i češće te da je najvažniji plan za sezonu "biti u zelenom" i pridržavati se epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 01:18