BIJELA LISTA

Savjetnik ministra: Dosta je skrivanja, Ministarstvo će popisivati cijene u svim trgovinama

Ministarstvo gospodarstva kasni s novom aplikacijom za praćenje kretanja cijena te najavljuje da će samo ići u kontrolu onih sedam lanaca koji su odbili suradnju

Jurica Lovrinčević

 Darko Tomas/Cropix

Aplikacija "Kretanje cijena" se testira, građanima na raspolaganje stavit ćemo je idućih dana, ali je već dala rezultate, objavio je savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Jurica Lovrinčević.

- Već sama činjenica da su nam tri trgovačka lanca, Konzum plus, KTC i Tommy, pristala sudjelovati u aplikaciji ‘Kretanje cijena‘ i poslali su cijene, a ostalih sedam od deset najvećih trgovačkih lanaca nije to učinilo, govori mnogo - komentirao je Lovrinčević. Na pitanje kakvu su poruku Vladi poslali trgovački lanci koji nisu pristali surađivati na aplikaciji, savjetnik ministra gospodarstva odgovorio je da se radi o poruci građanima, a ne, istaknuo je, državi.

Svima u interesu

- Praćenje cijena svima je u interesu, prije svega građanima, zbog kojih sve ovo i radimo. Očito je da oni koji su nas odbili imaju neki drugi interes. No, kako Konzum plus, KTC i Tommy čine 38 posto našeg maloprodajnog tržišta, imamo sasvim dobar uvid u to što se događa s cijenama - ocijenio je Lovrinčević. Otkrio je da su trgovački lanci koji su na kraju odbili surađivati na aplikaciji pozivani nekoliko puta da se pridruže, ali ih se više, poručio je, neće pozivati. Prenio je objašnjenja tvrtki koje su odbile sudjelovati u praćenju cijena - da im nisu ponuđeni argumenti i razlozi zašto bi to učinili.

- Nemam drugo tumačenje za postupak trgovačkih lanaca koji su odbili sudjelovati u ovom projektu osim da nisu transparentni ili da jednostavno ne žele tu suradnju. No, mi ćemo sami popisivati cijene u njihovim trgovinama. U odnosu na trgovačke lance koji nam sami dostavljaju cijene, razlika je što nemamo cijene u sedam trgovačkih lanaca koje su bile 31. prosinca 2022. Zbog toga nećemo moći pratiti kretanje cijena kako smo planirali u cjelini - pojasnio je Lovrinčević. Aplikacija će, prema njegovim riječima, pružiti podatke o kretanju cijena hrane i pića počevši od 31. prosinca 2022., zatim s 15. siječnja, a dalje svakih 15 dana.

1) "Lanci koji ne surađuju poslali poruku građanima"

Lanci koji nisu pristali surađivati na aplikaciji poslali su poruku građanima, a ne državi. Oni koji su nas odbili imaju neki drugi interes, kaže savjetnik ministra J. Lovrinčević

2) "U Konzumu 31. 1. skuplja samo četiri proizvoda"

U Konzumu su 31. siječnja ove godine cijene samo četiriju od 300 promatranih proizvoda bile veće nego 31. prosinca 2022. Radi se o paprici i tikvicama iz uvoza te šećeru.

3) Iz NTL-a bez komentara o akciji Ministarstva

Iz NTL-a, jedne od tvrtki koje ne sudjeluju u praćenju cijena, poručili su da nemaju komentar na lansiranje "Kretanja cijena" i popisivanje cijena i u onim lancima koji neće davati podatke

Tri spomenuta trgovačka lanca dostavljat će svakih 15 dana Ministarstvu cijene za 1200 do 1300 proizvoda hrane i pića, ovisno o svojoj ponudi. Iz podataka koje je Ministarstvo već dobilo iz Konzuma, KTC-a i Tommyja, Lovrinčević je izdvojio nalaz da su u Konzumu 31. siječnja ove godine cijene samo četiriju od 300 promatranih proizvoda bile veće nego 31. prosinca 2022. Radi se, naveo je, o paprici i tikvicama iz uvoza te šećeru, čija je cijena, podsjetio je Lovrinčević, regulirana Vladinom odlukom. Sve ostale cijene u Konzumu, naglasio je, u promatranom su razdoblju ostale iste ili su bile niže zbog akcija. Slične nalaze, dodao je, pokazala je analiza cijena u Tommyju i KTC-u.

- Nitko nikome ovdje ne brani da diže cijene. No, pitanje je koliko je dizanje cijena opravdano. Mora se znati razlika između neopravdanog dizanja cijena i onoga što je rezultat cijena dobavljača i proizvođača. Nakon što aplikacija proradi, dobavljači i proizvođači više se neće moći skrivati iza trgovaca i obratno - naglasio je Lovrinčević. Upozorio je na podatak da su cijene hrane u Hrvatskoj u siječnju bile 1 posto veće nego što je prosjek Europske unije.

- Ako su prije dvije godine cijene hrane kod nas bile 3 posto manje u odnosu na prosjek EU, kako je došlo do toga da su u siječnju cijene hrane kod nas više rasle nego u Uniji? Uz to, svjedočimo i padu cijena energenata i sirovina od početka godine - upozorio je Lovrinčević.

Posebna web stranica

Aplikacija "Kretanje cijena", otkrili su u Ministarstvu, nabavljena je postupkom jednostavne javne nabave koja omogućava naručivanje usluga čija je cijena manja od 26.000 eura, pa nije potreban javni natječaj. Građani, prema informacijama iz istog izvora, neće morati učitavati aplikaciju na svoje mobitele i pametne telefone, nego će za nju, odnosno za praćenje cijena, biti otvorena posebna web stranica.

Iz Nacionalnog trgovačkog lanca (NTL), jedne od kompanija koje ne sudjeluju u praćenja cijena, jučer su nam poručili da nemaju komentar na skorašnje lansiranje praćenja cijena, kao ni na popisivanje cijena u maloprodajnim lancima koji ne žele dostavljati podatke Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:33