DOMIŠLJATI KORISNICI

Saznajte kako su lukavi Hrvati na svoje račune prenijeli tisuće kuna 'otetih' T-Mobileu

Dio hrvatskih građana lukavo je smislio kako iskoristiti nedavne posebne ponude dvoje operatera mobilne telefonije, čime su na svoje Tomato račune prenijeli tisuće kuna "otetih" T-Mobileu, i to bez kršenja bilo kakvih propisa
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - Dio hrvatskih građana lukavo je smislio kako iskoristiti nedavne posebne ponude dvoje operatera mobilne telefonije, čime su na svoje Tomato račune prenijeli tisuće kuna “otetih” T-Mobileu , i to bez kršenja bilo kakvih propisa, navodi portal profitiraj.hr.

Kako bi zadržao ugled i klijente nakon poteškoća u uspostavi veze sredinom studenoga, T-Mobile je uz ispriku svima darovao po dva dana besplatnih poziva na fiksne i mobilne telefone unutar Hrvatske. Vipnet je, pak, kako bi privukao nove korisnike Tomata, pokrenuo tarifu “Na tuđi račun”.

Tomato i inače niskim cijenama razgovora i drugih usluga teži privući klijente koji bi se inače mogli odlučiti za trećeg operatera, Tele2 , koji se pokušava nametnuti jeftinoćom komunikacije. A ovom tarifom “tomatovcima” se nudi da za svaku minutu razgovora, kad ih netko nazove, dobivaju po kunu na svoj račun.

Malo praćenja aktualnih promocija i ponešto jednostavne logike i aritmetike bilo je tako dovoljno dijelu domišljatih Hrvata da ostvare znatnu korist spajanjem ovih dviju konkurentskih promocija. Nazvali bi sami sebe s T-Mobileovog uređaja na Tomatov mobitel, javili se na poziv, i pustili da on i bez stvarnog razgovora traje što je dulje moguće, pa onda nazvali opet, i tako unedogled ta dva dana koliko im je bilo darovano besplatnih telefoniranja.

Kako sat ima 60 minuta, a dva dana 48 sati, uz kunu po minuti primljenog poziva moglo se tako prikupiti gotovo tri tisuće kuna na pojedinom računu. Moglo se to ostvariti “spavanjem na smjene”, uz istodobno pozivanje više Tomato brojeva s više T-Mobileovih mobitela.

Tako zarađenim kunama ne može se kupiti eure u mjenjačnici ili potrepštine u trgovini, ali ih se može mjesecima koristiti (nema ograničenja dokad ih se mora potrošiti), ili nekome preprodati mobitel i broj uz povećanje cijene za dio “zarađenog” iznosa na računu. Mnogima neće biti teško rastati se od toga prepaid paketa koji su ionako kupili koji dan ranije upravo s namjerom ovakve zarade.

O ovome su se očitovala i oba “uključena” operatera. T-Mobile ističe da nemaju utjecaja na moguće malverzacije pri korištenju besplatnih razgovora koje su bili omogućili korisnicima, što i dalje smatraju ispravnom odlukom.

Vipnet, pak, navodi da ne mogu komentirati nagađanja je li i koliko je bilo ovakvih slučajeva, ali podsjećaju kako su operateri koji ponude besplatne razgovore spremni na povećan promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:08