MILANOVIĆ VS PLENKOVIĆ

Sazvali presice da bi se vrijeđali: ‘Ovaj verbalni rat mora prestati, prešli su sve granice‘

Analitičari o sukobu dviju najmoćnijih političkih figura u državi: "Ovaj verbalni rat mora prestati, obojica su prešla sve granice"
Andrej Plenković i Zoran Milanović
 Cropix

Prijeđena je crta profesionalnog odnosa Predsjednika RH i Predsjednika Vlade RH te ovakav intenzitet tiskovnih konferencija najvažnijih političkih figura u RH, s ovom temom njihovog odnosa, ničemu ne doprinosi ovoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi. I predsjednik države ima svoje ustavne ovlasti unutar kojih treba djelovati, a odgovornost na predsjedniku Vlade kao nositelju izvršne vlasti je još puno veća. Mislim da građani ne smatraju ovakve konferencije potrebnima, niti ozbiljnima, već one nažalost počinju 'zabavljati narod' sto im ne bi trebala biti svrha.

Iako obojica ističu i brane svoje argumente, ovakva vrsta političkog ponašanja, u ovim teškim vremenima Covida 19, početka ovrha, stagnacije i pada gospodarstva te neizvjesne ekonomske i zdravstevene budućnosti, ipak je previše. Obojica imaju odgovorosnot prema građanima koji su ih birali i trebaju se ponašati u skladu s tim jer RH nema vremena za gubljenje u ovim teskim vremenima krize - komentar je Biance Matković na zadnje istupe Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.

Često agresivan

Premijer i predsjednik ne prestaju s međusobnim napadima i uvredama. Obojica su jučer održali tiskovne konferencije - najprije Milanović koji je Plenkoviću kazao da je na temelju lažne dijagnoze izbjegao služenje vojnog roka, a potom se, nekih sat vremena poslije oglasio i Plenković koji je kazao kako se na ”Milanoviću vidi teški kompleks poraza na izborima 2016.” Je li njihov sukob otišao predaleko i je li vrijeme da prestanu sa svojim međusobnim obračunom?

- U parlamentarnom sustavu vlasti kakav je u Hrvatskoj, gdje predsjednik Republike nema znatne ustavne ovlasti i gdje je čelnik izvršne vlasti premijer, predsjedniku ostaju javni nastupi i javno izražavanje političkih ideja i stavova kao najmoćnije političko oružje. No, predsjednik Milanović koristi jedan riječnik za koji smatram da je posve neprimjeren jednog državnog poglavara. Ali, ne što se tiče sadržaja, jer taj njegov sadržaj često ima smisao, nego je sporan način na koji se ponaša, a koji je često agresivan. Samim time ne stvara neki pozitivan dojam, čak i kada se dotiče tema koje su posve opravdane i koje ima pravo komentirati, te upozoravati na probleme. Međutim, on to čini na način kojim stvara suprotan učinak. Dakle, umjesto da svojim nastupom stvori neki pozitivan utjecaj, on stvori negativan - kaže politolog Davor Boban.

Za premijera Plenkovića kaže kako se na tiskovnoj konferenciji prije dva dana htio pokazati kao čovjek koji je u zadnje četiri godine pozitivno djelovao u hrvatskoj izvršnoj vlasti.

- To je znatnim dijelom točno, jer za razliku od bivših HDZ-ovh premijera i premijerki možda je imao najmanje problematične izjave. Nastojao je, pogotovo ove godine djelovati na smirivanju situacije u Hrvatskoj, uključujući i to da je neke prilično radikalne dužnosnike HDZ-a zapravo marginalizirao. S druge strane, Plenković prešućuje činjenicu da je njegova Vlada izgubila priličan broj članova zbog skandala i korupcije, te da ih je smijenio tek nakon pritiska javnosti. Drugim riječima, Plenković je na toj konferenciji želio pokazati da je nadmoćan Milanoviću kao predsjedniku, moralno i politički. S druge strane, i jedan i drugi uzimaju ono što im odgovara kako bi se što bolje prikazali, a taj sukob na kraju ispadne potpuno besmislen i besplodan i zapravo se ne zna smisao svega toga - kaže Boban. Smatra kako sam njihov sukob nije problematičan, ali da je problem što se i kako govori i na koji način se sukob odvija.

Zastoj u komunikaciji

- Ako dolazi do zastoja u komunikaciji između njih dvojice, jer mi ne znamo da li oni zaista komuniciraju telefon ili samo putem medija, onda to predstavlja problem. Osim toga, građani imaju negativan stav o političarima, a ovo samo dovodi do još više stvaranja negativnog stava prema njima - kazo je Boban. Jedan od naših sugovornika kazao je da je njihov sukob prerastao u lakrdiju. - Premijer bi trebao raditi svoj posao, a ne se prepucavati s predsjednikom koji nema nekih velikih zadataka, pa može sazivati konferencije za novinare kad god hoće. Od premijera se očekuje da brine o zdravlju nacije i ostalim problemima kojih u državi ima koliko hoćete - kazao je sugovornik.

Nova serija uvreda: od lekarke do bullyja i Janafa

Zoran Milanović: "Pod moj prozor dolazile su stotine bukača u vrijeme kad je Plenković gradio svoju petparačku karijeru. Moja supruga i moja djeca nisu mogli iz stana, ali on je rastao na tom humusu i gnoju."

Andrej Plenković: "Kod njega se ponovo vidi teški kompleks poraza na izborima 2016., njegov ton prema meni je podcjenjivački, a iznio je niz laži o meni i karijeri, pa i o našim odnosima."

Milanović: "Plenković je bio štićenik u svim režimima. Na temelju lažne dijagnoze anemije Plenković je izbjegao služenje vojnog roka. Djeca komunističkih glavešina to nisu mogli izbjeći, to su mogli samo povlašteni.

Plenković: "Teza da sam ja druga linija crvene buržaozije zahvaljujući čemu sam oslobođen služenja vojngo roka... Članci o tome u medijima nisu bili slučajni, netko je medijima to dojavio, pretpostavljam da je to bio on. Točno je da imam anemiju, puno članova moje obitelji ima anemiju. Ima je i moj sin, nekoliko rođaka, svi iz istog razloga koji su to imali bili su oslobođeni vojnog roka.

Milanović: "On je bio štićenik, lojalan sluga tog režima, on se sa svima nama rugao Tuđmanu, to zna pedesetero ljudi."

Plenković: "On se u SDP učlanio pred promjenu vlasti 2000. Nisam primjetio da je dotad bio hrabri, zagriženi SDP-ovac. Rekao je da 50 ljudi zna da sam se rugao Tuđmanu. Baš sam nazvao jednog kolegu, rekao je da se toga ne sjeća.

Milanović: "Pokušavam se sjetiti što je istina od svih stvari koje je Plenković rekao, osim da može sve, ni to, nije istina."

Plenković: "On sigurno nije glavni uzročnik radikalizma. Ali indikativno je da te teze koje on pušta, teze o vojnoj lekarki, mrzitelju Tuđmana, dolaze od njega i njegovih trbuhozboraca. To gledam i u krajnje desnom prostoru. To je to blato, kora od banane, klipovi koje baca pod moje noge. Dao je fini obol govoru mržnje."

Milanović: "Na Plenkovićevoj presici nije bilo o covidu nijedne izjave. Tko je slavodobitno proglasio pobjedu nad covidom, jel' se moja baba rukovala sa zaraženim Đokovićem? On je raspustio Sabor, raspisao izbore kad im je odgovaralo, dobili su te izbore s mizernim brojem glasova. I to je sve po pravilima. Ali, pravila treba mijenjati, kao i pravila o Kaznenom zakonu."

Milanović: "On je bully. Ja sam se na školskom igralištu borio i štitio drugu djecu od takvih."

Plenković: "Rekao sam da ću mu odgovarati, jer su svi ostali zašutjeli. Nervoza kreće kad počinje slučaj Gorica, Gradiška, jedno javno poduzeće... Kao premijer nemam pravo šutjeti na laži."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:46