AFERA ŠNICLA

SC tvrdi: Inspekcije hrane provodimo svaki dan, samo pet uzoraka godišnje ima povećani broj bakterija

Preventivna deratizacija provodi se dva puta godišnje, a dezinsekcija se u velikim restoranima provodi jednom mjesečno, kaže Bošnjak.

studentska menza

Higijenske mjere u menzama u skladu su sa svim pravilnicima, a redovna inspekcija hrane u restoranima Studentskog centra provodi se svakodnevno, tvrdi Mirko Bošnjak, ravnatelj SC-a Zagreb. Godišnje se testira oko 350 uzoraka gotove hrane od čega 1,5 posto, odnosno oko pet uzoraka, su nesukladni što znači da imaju povećani broj bakterija u brisu ili uzorku gotove hrane u odnosu na Uredbu kojom je određen dozvoljeni broj. Također se uzorkuje i voda za ljudsku potrošnju, a navedene kontrole provodi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

- Redovna inspekcija hrane u restoranima Studentskog centra provodi se svakodnevno putem samokontrole temeljene na HACCP sustavu kroz osnovna načela samokontrole svakog subjekta u poslovanju s hranom (SPH). Osim navedene kontrole, provodi se i interna kontrola putem samostalnog odjela upravljanja kvalitetom i rizicima u poslovanju prehrambenim proizvodima a prema unaprijed zadanim odrednicama, napisao je Bošnjak.

HACCAP (eng. Hazard Analysis and Critical Control Point) sustav je samokontrole i kvalitete kojim se osigurava neškodljivost hrane, obuhvaća niz preventivnih postupaka s ciljem osiguravanja zdravstveno ispravne hrane, naveli su na stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Od 2009. Zakon o hrani nalaže ovakvu kontrolu higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, a obvezni su ga provoditi ugostiteljski objekti, slastičarnice i pekarnice, mesnice, trgovine prehrane i objekti društvene prehrane u koje spadaju i menze.

image

studentska menza

- Samokontrola se u objektima za studentsku prehranu provodi svakodnevno, a po potrebi ili u slučaju izvanrednih okolnosti provode se ciljane kontrole za otklanjanje pronađenih eventualnih nesukladnosti. Sve eventualne nesukladnosti odmah su po uočenom otklonjene kako se ne bi dovela u pitanje zdravstvena ispravnost namirnica, rekao je Bošnjak.

Zakonom o hrani i podzakonskim aktima regulirana je sigurnost hrane, nalaže se provođenje kontrole mikrobiološke čistoće uzorkovanjem briseva čiji broj ovisi o broju obroka proizvedenih u restoranu.

- U restoranima Studentskog centra u Zagrebu provjera mikrobiološke čistoće objekata se provodi sukladno donesenom godišnjem planu uzorkovanja koji nalaže da ako je mikrobiološka čistoća objekta zadovoljavajuća, uzorkovanje se provodi jednom u tri mjeseca, navodi Bošnjak.

Dodaje da se prema planu uzorkuje do 1200 briseva godišnje od čega njih 2 posto bude nesukladno, odnosno 24 brisa. Nakon toga se provode korektivne mjere otklanjanja nesukladnosti. Testira se i 350 uzoraka gotove hrane, kojih je 1,5 posto bilo nesukladno, odnosno oko 5 posto. Nesukladni uzorak predstavlja nalaz povećanog broja bakterija u brisu ili u uzorku gotove hrane u odnosu na Uredbe Komisije i preporučenim mikrobiološkim kriterijima za hranu.

U svakom restoranu SC-a osim hrane, provodi se i inspekcija vode. Predano je više od 25 uzoraka na analizu, od čega su dva bila negativna, rekao je ravnatelj zagrebačkog SC-a. Sva testiranja uzoraka provode se u akreditiranom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

image

Mirko Bošnjak

Srdjan Vrancic/Cropix

- Negativan nalaz znači da nije sukladan odredbama o sigurnosti vode za ljudsku potrošnju zbog mikrobiološkog onečišćenja, rekli su iz Štampara.

Provođenje mjera DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) u menzama se provodi sukladno provedenoj javnoj nabavi i u skladu s propisanim zakonskim odredbama.

- Obavezna preventivna deratizacija provodi se dva puta godišnje, u jesen i u proljeće. Dezinsekcija se u velikim restoranima provodi jednom mjesečno dok se u manjim restoranima provodi kvartalno, rekao je Bošnjak.

Dodao je da se u slučaju izvanrednih situacija i pojave štetnika, dezinsekcija provodi prema potrebi. Učestalost takvih pojava je dva do tri puta godišnje, a do njih može doći zbog različitih čimbenika kao što su temperatura, vlaga ili radovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15