SISAK

SCENA KOJA SE RIJETKO VIĐA Vijećnici složni bez obzira na stranačke razlike: Zabranjujemo gradnju postrojenja za obradu opasnog otpada u našem gradu

 
Gradsko vijeće grada Siska
 Mate Piskor / CROPIX

Iako se rijetko kada slažu, gradski vijećnici Siska jednoglasno su u srijedu usvojili zaključak o protivljenju izdavanja dozvole za gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom tvrtki Rijekatank Rijeka u Sisku. Ovom odlukom, koju su predložili vijećnici Mosta Predrag Sekulić i Ivana Krčelić, inače predsjednica Gradskog vijeća, vijećnici su stali na stranu stanovnika Novog Pračna, Novog Sela i drugih naselja u blizini Južne industrijske zone, gdje je tvrtka Rijekatank od grada Siska kupila zemljište za izgradnju postrojenja za obradu opasnog otpada.

- Građani su protiv, mi smo se spremni boriti protiv dovođenja opasnog postrojenja u svoju blizinu, a još je gore što se sve odvija ispod žita, tajno, jer smo slučajno doznali za nakanu gradskih vlasti da se u Novo Pračno dovede postrojenje Rijekatanka, koje je zbog smrada i zagađenja istjerano iz Rijeke. Ja se bojim za svoje i zdravlje svoje djece kako zbog opasnog otpada, tako i zbog neriješenog prometa, jer su postojeće prometnice neodgovarajuće za dopremu 35.000 tona opasnog otpada, rekla je dr. Katarina Miškulin, stanovnica Novog Pračna.

Ona je dobila priliku govoriti na sjednici Gradskog vijeća, baš kao i poduzetnici Mirjana Malogorski i Hrvoje Umiljenović iz Novog Pračna, kao i dr. Stanko Uršić.

Pojasnili su da je studija utjecaja na okoliš puna netočnih podataka jer u njoj piše da je novo postrojenje od prvih kuća udaljeno kilometar i pol, a ono je od škole, dječjeg i nogometnog igrališta svega 750 metara; piše da je razina podzemnih voda na sedam metara, a na susjednoj parceli je dva metra.

- Na temelju tih lažnih podataka iz loše i opasne studije, Ministarstvo zaštite okoliša izdalo je odobrenje za izgradnju ovog postrojenja, pojasnili su aktivisti iz Novog Pračna gradskim vijećnicima. Istaknuto je na sjednici da građani Siska imaju pravo reći ne opasnom otpadu i da građanima Siska nitko ne može nametnuti ovako opasno postrojenje bez jasnih odgovora, bez jasnih podataka što se obrađuje, koje su nuspojave, otkud taj otpad.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), koju se optuživalo da iza leđa građana dovodi opasnu tvrtku u Siska, nije sudjelovala u raspravi o zabrani dovođenja tvrtke Rijekatank u Sisak. Prijedlog odluke napisali su njezini koalicijski partneri iz Mosta pa su vijećnici HDZ-a, iako su podržali zaključak, govorili da je ovdje riječ o dogovorenom populističkom igrokazu kojim se želi popraviti šteta nastala slučajem Rijekatanka, kao i činjenicom da je ovoga trena u Sisku čak 28 tvrtki registriranih za obradu otpada, od čega njih pet za obradu opasnog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:05