SPREMNI ZA LIPANJSKI DEBAKL

SCENARIJ HDZ-a: Listopad je novi cilj, a oporba krivac

Vladajuća koalicija odredit će izbore, bez obzira na sve pritiske, kažu u HDZ-u u kojem već pripremaju plan ako ne uspijemo završiti pregovore u lipnju

ZAGREB - Sve je izvjesnije da pregovore s Europskom Unijom Hrvatska neće završiti 21. lipnja , no HDZ, barem zasad, i ne pomišlja mijenjati scenarij prema kojemu bi Hrvati prvo trebali izaći na referendum, a nakon toga na parlamentarne izbore.

Prema izvoru iz vrha vladajuće stranke, tri su razloga zašto ne bi bilo dobro u rujnu izaći na izbore i zašto treba čekati kraj studenoga ili prosinac.

SDP i euroskepticizam

Prvo, u HDZ-u smatraju da se puno toga može promijeniti ujesen i da eventualni neuspjeh u lipnju ne znači da Hrvatska do kraja godine neće završiti pregovore.

- Listopad postaje novi ciljani datum završetka pregovora. Dva ljetna mjeseca i rujan dovoljno je vremena da se naprave veliki pomaci. Predsjednica ne zazire od rada niti u ljetnim mjesecima kad su svi na godišnjim odmorima - govori izvor iz vrha stranke.

Ako lipanjski rok propadne, HDZ, odnosno Jadranka Kosor, već neko vrijeme priprema teren isticanjem oporbe kao krivca za sve što pođe krivo u pregovorima jer ne rade ništa kako bi pomogli.

Kosor se žalila da ne žele pomoći, a odnedavno je to zamijenila s “ne moraju ništa pomoći, ali neka ne odmažu”. Kosor je posebno fokusirana na SDP kojemu dodaje pridjev protueuropske stranke.

Računaju na HSS i SDSS

Bude li HDZ ipak primoran raspisati izbore prije studenoga i prosinca, HDZ će na isti način voditi negativnu kampanju: da je SDP htio pomoći i da nije odmagao, sad bi izlazili na referendum za EU, a ne na parlamentarne izbore.

Ipak, vladajući ne sumnjaju da će i nakon 21. lipnja, bez obzira na ishod europske bitke, imati neupitnu parlamentarnu većinu. A dok je tako, kažu, samo i isključivo vladajuća koalicija određuje datum izbora.

U HDZ-u su uvjereni da im, njihovi partneri, prije svega HSS i SDSS neće okrenuti leđa “jer još ništa nije izgubljeno”.

- Niti će Vlada podnijeti ostavku, niti će izgubiti potporu saborske većine. A što se tiče mišljenja predsjednika Ive Josipovića koji je rekao da izbore treba raspisati odmah ako se pregovori ne završe u lipnju, mogu reći samo da datum izbora nije u njegovoj nadležnosti - govori sugovornik iz redova vladajući.

Akcijski planovi

Premijerka Jadranka Kosor nastavit će obilaziti Hrvatsku i Europu tvrdeći da konstantno radi. No, iz EU na strategije i na akcijske planove koji stižu iz Zagreba odmahuju rukom i očekuju djela.

SDP: Ako ne završimo pregovore, izbori u lipnju

Hrvatska će već krajem travnja znati hoće li završiti pregovore s Europskom unijom u lipnju. Ako doznamo da pregovore nećemo završiti, od tada do kraja lipnja ima dovoljno vremena da se raspišu i održe izbori. Dakle, do kraja lipnja, kako bi Hrvatska novu parlamentarnu većinu dobila prije početka turističke sezone - rekao je jučer čelnik SDP-a Zoran Milanović i dodao: Želimo da se pregovori završe u lipnju, ali ako se to ne dogodi, Hrvatska više ne može čekati. Ovo je agonija. Mi smo bili voljni pričekati s izborima, ali ako se pregovori neće završiti, nema se što čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:39