PRVA PLOVIDBA

Scenic Eclipse II: Luksuzni kruzer iz 3. maja odlazi na "djevičansko putovanje"

Smještaj u ultraluksuznim apartmanima na 12-dnevnom krstarenju od Lisabona do Barcelone stoji 28.000 funti
 Scenic.co.uk

Nakon lanjskog porinuća te gotovo osam mjeseci intenzivnog rada u 3. maju, novi istraživački kruzer Scenic Eclipse II danas odlazi iz riječkog škvera na svoju prvu plovidbu. Scenic grupa vodeća je svjetska kompanija za luksuzna kružna putovanja koja se od 2007. bavi i brodogradnjom, a najnoviji je kruzer iz njihove flote u potpunosti izgrađen u Hrvatskoj te je ujedno u 3. maju bio i prva novogradnja nakon četiri godine duge pauze.

Luksuzni kruzer, čijom je izgradnjom upravljala domaća tvrtka MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic, preuzet će vlasnik Scenic Grupe, Glen Moroney, a kuma broda je dr. Kathy Sullivan, američka znanstvenica koja je tri puta bila u svemiru, kao jedna od prvih NASA-inih astronautkinja te je prva žena koja je završila takozvanu svemirsku šetnju, a kao oceanografkinja, ujedno je i prva žena koja je istražila najdublju točku oceana na Zemlji, poznatu kao Challenger Deep u Tihom oceanu.

Egzotične lokacije

Samo krštenje Scenic Eclipse II zakazano je za 3. lipnja, u Malagi u Španjolskoj, a prije toga brod će 12. travnja krenuti na svoje inauguracijsko, ili "djevičansko" putovanje iz Lisabona, za koje su već gotovo u potpunosti planule rezervacije, unatoč paprenim cijenama.

Naime, cijene za 12-dnevno krstarenje od Lisabona do Barcelone kreću se od 7700 funti po osobi za smještaj u klasičnom apartmanu, čija je površina "skromnih" 30-ak kvadrata, do 28.000 funti za smještaj u ultraluksuznim apartmanima površine stotinjak kvadrata.

image

Vanjski bazen na luksuznom brodu

Scenic Eclipse II "sestrinski" je brod "jedinice" koja je izgrađena u pulskom Uljaniku, a kao i prethodnik, kojemu je kuma bila poznata glumica Helen Mirren, opremljen je nizom luksuznih sadržaja i "state of the art" tehnologijom koji omogućuju ekspedicijska putovanja na egzotične lokacije kao što su Sjeverni i Južni pol.

Dužina broda je 168, širina 21,5 metara, a apartmani s pogledom, čijim je "privremenim stanarima" na raspolaganju posluga butlera, spa&wellness na površini od čak 550 kvadrata, lukszuni restorani, helikopter i podmornica neki su od sadržaja koji će gostima biti na raspolaganju.

Brod prima 228 gostiju, o kojima se brine otprilike jednak broj članova posade, u all-inclusive aranžmanima koji onima nešto dubljeg džepa omogućuju da na prilično komforan način vide odredišta koja su nekada bila dostupna samo "klasičnim" istraživačkim brodovima, kojima udobnost nije među prioritetima.

Novi luksuzni kruzer

Vrijednost ove novogradnje, kojom je 3. maj dokazao da ima kapacitete u potpunosti izgraditi tehnološki sofisticiran, luksuzan brod, je 170 milijuna eura. Riječki je škver ovime otvorio i novi oblik kooperacije, jer je Eclipse II izgrađen u poslovnoj suradnji s MKM Yachts koji je, za buduće luksuzne kruzere, trebao uzeti jedan dio brodogradilišta u potkoncesiju.

Trećemajci su odradili kompletnu izgradnju trupa novog kruzera, dizajniranog i opremljenog u najvišoj polarnoj klasi za putničke brodove, Polar Class 6. Kobilica je položena u svibnju 2021. te je s navoza porinut početkom prošlog ljeta u visokom stupnju opremljenosti.

image


Kuma broda je dr. Kathy Sullivan iz SAD-a koja je tri puta bila u svemiru, kao jedna od prvih NASA-inih astronautkinja

Scenicova tvrtka MKM Yachts, koja je s 3. majem potisala sporazum o desetogišnjoj suradnji, u potpunosti je preuzela završno opremanje kruzera, na čemu su bili angažirani i trećemajci, zajedno s drugim kooperantima i dobavljačima. Idući luksuzni kruzer koji bi se trebao graditi u 3. maju, a za koji se već slaže financijska konstrukcija, biti će još i veći, dužine veće od 200 metara.

Takav je vid suradnje otvorio mogućnost za korištenje dozvoljenih potpora brodogradnji unutar EU, tako da je financiranje gradnje Scenic Eclipse II bilo poduprijeto državnim jamstvima u 80-postotnom iznosu kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:22