STROŽI REŽIM NA GRANICI

SCHENGEN OD 1. SRPNJA NA SAVI Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku samo s biometrijskim iskaznicama ili vizom

Rupa, 100710.Na granicnom prijelazu Rupa cekalo se umjereno, kolone su dosezale duzinu od najvise 50-ak vozila.Foto: Davor Zunic / CROPIX
 Davor Žunić / CROPIX

SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izvijestilo je javnost u toj zemlji kako je zaprimilo notu hrvatskog veleposlanstva u BiH o odluci hrvatske vlade kojom se stavlja izvan snage međudržavni sporazum o ukidanju viza te je pozvalo građane BiH da poštuju nova pravila koja će vrijediti od 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Odlukom hrvatske vlade o stavljanju izvan snage sporazuma o ukidanju viza s BiH iz 2003. godine, donesenom ranije ovog mjeseca, konstatirano je kako se vizna politika Hrvatske od 1. srpnja u cijelosti usklađuje s viznom politikom EU.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u priopćenju podsjetilo kako za državljane te zemlje to znači da će se od 1. srpnja 2013. godine za putovanja u Hrvatsku primjenjivati režim za putovanje u zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, odnosno kako će prelazak granice biti moguć s biometrijskim putovnicama.

Iznimke će biti moguće ukoliko zemlje-članice EU odobre daljnji prelazak granice s Hrvatskom sa osobnim iskaznicama, no i one će morati sadržavati biometrijske podatke.

Biometrijske osobne iskaznice BiH je počela izdavati od veljače, a odluku o tome hoće li one biti dostatne za prelazak granice s Hrvatskom Vijeće EU trebalo bi donijeti u lipnju na temelju mišljenja svih 27 država-članica.

Izvjesno je kako svi državljani BiH koji su nositelji starih putovnica bez biometrijskih podataka od 1. srpnja za ulazak u Hrvatsku moraju imati vizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:23