OŠTRO PRIOPĆENJE

SDP: ‘Banožić i HDZ napadaju legendarne zapovjednike bez stranačke iskaznice‘

‘Jasno i glasno poručujemo nesposobnom ministru: nećemo ti dopustiti da revidiraš povijest - Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje!‘

Mario Banožić

 Jure Miskovic/Cropix

Iz SDP-a su u priopćenju ocijenili "nedopustivim i neistinitim" navode ministra obrane Marija Banožića o ratnom heroju, brigadiru Ivanu Selaku, te ustvrdili kako Banožić i HDZ napadaju legendarne i omiljene zapovjednike bez stranačke iskaznice.

"Ovaj napad ministra, kojeg u politici održava Plenkovićev infantilni sukob s predsjednikom, na tragu je izjave 'mogu što hoću'. Recentni događaji upravo razbijaju taj HDZ-ov mit i privatizaciju Domovinskog rata i ratnih veterana", naveli su iz SDP-a.

HDZ, kako su ocijenili, "u panici i čudu doživljavaju izjave legendarnih zapovjednika koji ne podržavaju bespogovorno mišljenje i naputke velikoga vođe, nego se usude autonomno izjašnjavati". Slijedom toga, dodali su, napada se ad hominem, šikanira i smanjuje doprinos tih legendarnih i u narodu omiljenih zapovjednika u Domovinskom ratu.

Primjer za to su, kažu, stožerni general Petar Stipetić, general Ante Gotovina, Luka Đanko i drugi te pitaju što im je zajedničko, osim velikog doprinosa u obrani Republike Hrvatske, i dodaju: "Nemaju člansku iskaznicu HDZ-a".

"HDZ-ovci čak idu toliko daleko da njihovi sinekurama namireni samozvanci dopuštaju sebi odlučivati gdje tko smije, a tko ne pojaviti se na pojedinim obljetnicama i komemoracijama svojim suborcima", ocijenili su iz SDP-a osvrćući se na to što u ponedjeljak na 30. obljetnicu preleta borbenog zrakoplova iz JNA na hrvatsku stranu u Divuljama nije pozvan i brigadir Ivan Selak.

Osvrnuli su se i na Banožićevu izjavu o tome, a koji je na pitanje zašto Selak nije pozvan odgovorio da osobne stavove Selaka ne želi komentirati, ali ga kao ministar može pitati o njegovoj ulozi u remontu MiG-ova te na opetovano pitanje odgovorio protupitanjem: "Znači čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene da pozovem, je li tako?".

"Osim što bahato sebe izjednačava s Hrvatskom vojskom, daje si za pravo ne pozvati pilota heroja koji je taj pothvat - izvršio. Jedini razlog za to je što se brigadir Selak usudio ukazati na nekompetentnost i neznanje trenutnog ministra obrane Marija Banožića", istaknuli su iz SDP-a.

"Jasno i glasno poručujemo nesposobnom ministru Banožiću: nećemo ti dopustiti da revidiraš povijest - Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje!", stoji u priopćenju koje je potpisao voditelj SDP-ova Savjeta za ratne veterane Vinko Kovačić u kojemu brigadiru Selaku daju punu podršku.

Prije 30 godina brigadir Ivan Selak je preletio MIG-om 21 u zagrebačku Zračnu luku. Tim zrakoplovom, kasnije pod imenom "Osvetnik Dubrovnika", uspješno je borbeno djelovao do kraja Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 13:54