PULA

SDP bivšeg gradonačelnika Borisa Miletića prijavio zbog sumnje da je zlouporabio položaj

Iz SDP-a tvrde da je Miletić gradskom proračunu nanio znatnu materijalnu štetu od 16.250.000,00 kuna
Boris Miletić
 Dusko Marusic/Cropix

Nakon što je Danijel Ferić u izbornoj kampanji za istarskog župana održao press konferenciju kod tzv. Ribarske kolibe u Puli gdje se zapitao radi li se o mogućoj zlouporabi položaja i ovlasti kod sklapanja ugovora o pravu građenja, te nakon prikupljanja materijala, Socijaldemokratska partija podnijela je u četvrtak kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Pule Borisa Miletića.

Prijavu su u ime SDP-a podnijeli gradski vijećnici SDP-a Sanja Radolović, Igor Belas i Siniša Gordić te županijski vijećnik SDP-a, Danijel Ferić.

- Nakon 3 mjeseca od kad su objavljene snimke u kojima se navodi kako Miletić kao gradonačelnik politički utječe na tijek natječaja Lučke uprave Pula koji uopće nije u njegovoj ingerenciji i gdje u snimljenom materijalu Miletić „bjesni“ jer nije znao tko se sve javio na natječaj, tvrdeći da je pred Rusom ispao „teška budala“, a pokušavajući na svaki način iz natječaja izbaciti pulsku firmu Tehnomont, na sjednici gradskog vijeća napokon smo i saznali tko je izgradio na gradskom zemljištu parking kod Ribarske kolibe i kako.

Ukratko, sumnjamo da se na namještenom natječaju pogodovalo tvrtki Arenaturist Ribarska koliba u vlasništvu Nikolaja Victorova te smatramo da je time gradski proračun oštećen za 16,2 milijun kuna, zbog čega smo cjelokupnu dokumentaciju na 100-injak stranica danas poslali USKOK-u. Smatramo da se pogodovalo privatnom interesu nauštrb javnog, jer se za taj novac napokon mogla dograditi OŠ Kaštanjer čiji učenici i dalje nemaju jednosmjensku nastavu ili su se ,recimo, mogle smanjiti cijene vrtića, koje su najviše u Istri, ili sufinancirati izgradnja novog doma za starije i nemoćne, ili azil za napuštene životinje i dr. - ističu u SDP-u.

Iz SDP-a tvrde da imaju osnovane sumnje da je Boris Miletić počinio kazneno djelo iz članka 291. Kaznenog zakona, tj. da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti gradonačelnika grada Pule zanemarivši javni interes Grada i sklopivši po našem mišljenju štetni ugovor o pravu građenja s tvrtkom Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. s minimalnom godišnjom naknadom od 14.000,00 kuna te je time nanio znatnu materijalnu štetu gradskom proračunu u iznosu od 16.250.000,00 kuna, kao i osnovane sumnje da je time pogodovao investitoru Nikolaju Victorovu, vlasniku tvrtke Arenaturist ribarska koliba d.o.o. iz Pule radi njegovih privatnih poslovnih interesa na području UPU Ribarska koliba.

Također, SDP tvrdi da postoji osnovana sumnja da je ugovor sklopljen temeljem namještenog javnog natječaja gdje se pogodovalo tvrtki Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. na način da je samo ona mogla dostaviti traženu dokumentaciju u navedenom roku iz natječaja, budući da su unaprijed imali gotovo idejno rješenje, a natječaj je bio otvoren 10 dana do dana održavanja sjednice Komisije.

- Treba napomenuti kako su od tih 10 dana, četiri dana bila neradna. U tom kratkom roku od 10, ili bolje rečeno, šest dana nemoguće je izraditi idejno rješenje koje se bazira na geodetskoj podlozi, a gle čuda, Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. isto je imala gotovo - kažu iz SDP-a.

Navode i da je izračun materijalne štete za gradski proračun napravljen na bazi cjenika Pulaparkinga, tarifama za ljetnu naplatu parkinga i procijenjenu popunjenost za 48 parkirnih mjesta temeljem izdane građevinske dozvole.

- Uz realnu popunjenost P1 Ribarske kolibe od 75 dana, dolazimo do iznosa od 18.000.000,00 kuna za 50 godina, koliko iznosi pravo građenja. U slučaju veće popunjenosti, iznos materijalne štete raste. Za popunjenost P1 Ribarske kolibe od 90, a ne 75 dana, dolazimo do iznosa od 21.600.000,00 kuna. Procijenjeni troškovi gradnje projektanta S.Š. iznose 950.000 za građevinske radove + 100.000 za oborinsku odvodnju = 1.050.000 + PDV. Nositelj prava građenja protekom vremena ima pravo i na naknadu vrijednosti građevine! Godišnja naknada iznosi 14.000 kn x 50 godina = 700.000 kn Dakle, gradski proračun je oštećen minimalno za 16.250.000 kn (18.000.000-1.050.000-700.000=16.250.000 kn) da je Grad sam izgradio parking i vršio naplatu (ili prenio Pulaparkingu ovlasti da vrši naplatu) - vele dalje.

Navode i osnovne elemente natječaja za osnivanje i prijenos prava građenja.

- Katastarska čestica 4890/3 Površina: 1.844 m2. Vrijeme na koje se osniva pravo građenja - 50 godina. Početna godišnja naknada: 1.844,00 EUR (13.830,00 kn). Ako nositelj prava građenja u vremenu za koje je osnovano pravo građenja podnese zahtjev za kupnju zemljišta na kojem je ono osnova, Grad Pula se obvezuje provesti postupak prodaje u roku od 60 dana! Nositelj prava građenja u obvezi je po izgradnji staviti određena parkirališna mjesta na raspolaganje Gradu Puli za sve vrijeme trajanja prava građenja. Kasnijim Ugovorom o osnivanju i prijenosu prava građenja u čl. 2. definirano je da se radi o svega 2 parkirna mjesta od njih 48. Dok u stvarnosti niti ta 2 parkirna mjesta nisu stavljana na raspolaganje jer su na oba parkirališta natpisi „Za potrebe Ribarske kolibe“ uz prometni znak vozila Pauk koji odvozi vozilo - ističu u SDP-u.

Pulski SDP će tražiti da se revidira sklopljeni ugovor o pravu građenja s Arenaturist ribarska koliba d.o.o., kao i I. izmjene UPU Ribarska koliba čiju je izradu također financirao Arenaturist ribarska koliba d.o.o.

- Dokumentacija je USKOK-u poslana danas i očekujemo da će institucije detaljno istražiti slučaj, kao što to trenutno čine u Gradu Vodnjanu - zaključili su.

Potom se oglasio i istarski župan koji veli da se radi o insinuacijama.

- Odbacujem svaku insinuaciju o pogodovanju i posljedičnom nanošenju štete proračunu Grada Pule. Natječaj za osnivanje i prijenos prava građenje za k.č. 4890/3. proveden je sukladno svim važećim zakonima i propisanim procedurama. Tijekom mog mandata, dugog petnaest godina, odgovorno tvrdim da su sve odluke i svi natječaji provedeni sukladno zakonu. Što se tiče Urbanističkog plana uređenja „Ribarska koliba“, želim naglasiti kako je isti usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Pule, a ne Odlukom gradonačelnika.

Stanovnici Pule sjetit će se kako se spomenuti neuređeni prostor u neposrednoj blizini Ribarske kolibe desetljećima koristio kao „divlje“ parkiralište, a tvrtka Arenaturist Ribarska koliba d.o.o. parkiralište je izgradila o svom trošku te je ono danas dostupno za korištenje, bez naplate kako građanstvu, tako i korisnicima objekta.

Koristim priliku da i ovog puta pulski SDP podsjetim da su lokalni izbori davno završeni, da su dio vladajuće koalicije u Gradu Puli te da se počnu baviti konkretnim projektima na dobrobit građana Pule - rekao je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 04:01