INDUSTRIJA

SDP: ‘Gašenje proizvodnih pogona u Slavoniji je i gašenje tog dijela Hrvatske‘

Podsjećaju kako je tvrtka Borovo nekada imala više do 22 tisuće zaposlenih u tvornicama, a danas ima petstotinjak radnika
Proizvodni pogon tvornice Borovo
 Vlado Kos/Cropix

Petero slavonskih saborskih zastupnika SDP-a u nedjelju je pozvalo Vladu da osigura budućnost vukovarskoj tvrtki obuće "Borovo" kao i svim preostalim proizvodnim pogonima, upozorivši kako bi "gašenje tih pogona moglo označiti i konačno gašenje tog dijela Hrvatske".

Zastupnici Martina Grman-Kizivat, Domagoj Hajduković, Romana Nikolić, Marina Opačak-Bilić i Martina Vlašić-Iljkić u priopćenju za javnost ističu da je "upravo nebriga, neaktivnost i neodgovornost Vlade kumovala zatvaranju Šećerana u Virovitici i Osijeku", pa se stoga boje "da se zbog istog odnosa slične sudbine ne dogode i drugim proizvodnim pogonima preostalima u našem kraju".

Podsjećaju kako je tvrtka "Borovo" u većinskom državnom vlasništvu nekada imala više do 22 tisuće zaposlenih u tvornicama, a danas ima petstotinjak radnika i još uvijek je najveći poslodavac u Vukovaru.

Ističu kako "država svako malo "Borovu" daje jamstva za nove kredite, kako bi tvrtka otplatila stare dugove", zbog čega se, samo prošle godine, tvrtka, uz jamstvo države, zadužila za novih 79 milijuna kuna, ali da "u isto vrijeme, država ne vraća svoj dug "Borovu", koji je naplatila od Ruske Federacije, a odnosi se na isporučenu robu tadašnjem Sovjetskom Savezu".

Zastupnici SDP-a upozoravaju i na zastarjelost proizvodnog procesa u "Borovu", na strojevima starim po 50 i više godina, te na zatvaranje brojnih prodavaonica "Borova" u hrvatskim gradovima, što je jedan od pokazatelja pravog stanja u tvrtki.

U SDP-u smatraju kako "ništa nije napravljeno kako bi se našli novi investitori, strateški partneri i modernizirala poizvodnja" te kako je "očito da Vlada i resorna ministarstva nisu motivirani rješavati prave probleme istoka Hrvatske".

Napominju kako su "mnogi Vladini projekti hvale vrijedni, ali ne osiguravaju novu vrijednost lokalnoj sredini, ne stvaraju nova radna mjesta, niti stvaraju poticajnu poduzetničku atmosferu, koja bi nam osigurala budućnost".

Stoga se boje "kako bi se "Borovo", zbog maćehinskog odnosa i nebrige Vlade, a zbog teškog položaja u kojem se nalazi, o čemu mediji pišu već duže vrijeme, uskoro moglo suočavati s problemima koji neće ostaviti previše nade za opstanak tvornice".

Pozivamo Vladu da se trgne iz zimskog sna, da je natpisi o zatvaranjima novih pogona, ponovno ne zateknu i iznenande, već da proaktivno osigura budućnost "Borovu", koje je u vlasništvu države, ali i svim preostalim proizvodnim pogonima.

Gašenje tih pogona moglo bi označiti i konačno gašenje ovog dijela Hrvatske, poručuje u priopćenju petero saborskih zastupnika SDP-a iz Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:05