KRAH BRODOGRADNJE

SDP: HDZ je pustio da 3. maj potone jer tu nisu našli interes

Zastupnici oporbe ocijenili su povlačenje Denisa Vukorepe s čela Nadzornog odbora 3. maja kukavičkim činom, a budući da je on bio predstavnik Vlade i dizanjem ruku od riječkog škvera.
 Davor Žunić/CROPIX

RIJEKA - Vlada pod vodstvom Jadranke Kosor umjesto da rješava probleme samo nastavlja s igrokazima koje je započeo Ivo Sanader, a najbolji je primjer brodogradnja, poručili su SDP-ovi saborski zastupnici iz Rijeke na današnjoj konferenciji za novinare.

Željko Jovanović podsjetio je na Sanaderov posjet riječkom brodogradilištu 3. maj u ožujku ove godine kada je tadašnji premijer slavodobitno tvrdio da smo „ponosni na našu brodogradnju“, a već je tada znao da od ponosa neće biti ništa ako se nešto ne napravi. Međutim, nije se napravilo ništa i riječki se škver danas nalazi na rubu ponora.

SDP-ovac Luka Denona ocijenio je povlačenje Denisa Vukorepe s čela Nadzornog odbora 3. maja kukavičkim činom, a budući da je on bio predstavnik Vlade, Denona smatra da je tim potezom i Vlada digla ruke od riječkog škvera.

Denona tvrdi da HDZ očito u spašavanju 3. maja nije pronašao osobni interes, i u tom svjetlu treba gledati na činjenicu da još uvijek nema ništa od državnih jamstava, neophodnih za nastavak rada u riječkom brodogradilištu.

Slavko Linić podsjetio je na činjenicu da se jedna od SDP-ovih interpolacija iz 2008. odnosila na brodogradnju i nudila rješenja za spas, no, međutim, Damir Polančec ju je ismijao, a vladajuća koalicija odbila. SDP je tada poručivao da bi neka brodogradilišta trebalo spojiti, Kraljevicu i 3. maj u Primorsko-goranskoj županiji, te Brodosplit i Brodotrogir u Dalmaciji.

Time bi se, smatra Linić, racionalizirao broj neproizvodnih radnika, što je posebno bitno s obzirom na činjenicu da je dobar broj radnika u škverovima iz inozemstva.

SDP je upozoravao i na racionalizaciju osnovnih djelatnosti u brodogradilištima na način da se neosnovne djelatnostim kao što su antikorozivna zaštita ili mehanika, privatiziraju. Linić smatra da je takve strukturne promjene moguće provesti ubrzano u šest mjeseci, no Vlada mora donijeti odluku o sanaciji gubitaka.

- Bitka protiv krize je bitka za proizvodnju - istaknuo je Linić.

Brodogradnja je naša najvažnija izvozna grana, a brod najbolji hrvatski proizvod, poručili su SDP-ovci apelirajući na Vladu da prekine s igrokazima i provede hitne mjere za njezin spas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:14