POPUŠTANJE ILI DOGOVOR?

SDP: 'Htjeli smo natjerati teleoperatere da dio dobiti investiraju u Hrvatsku. Izgleda da su nas poslušali'

Zagreb 070510.Praska,SDP.Zamjenik gradonacelnika Zagreba Ivo Jelusic kandidirao se za predsjednika zagrebackog SDP-a te danas predstavio svoj tim za unutarstranacke izbore.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Kao što su prije mjeseci gorljivo zagovarali ponovno uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge tako su danas zastupnici vladajuće koalicije, istim intenzitetom branili njegovo ukidanje.

U samo devet mjeseci isti porez ukida se drugi put – najprije ga je u listopadu ukinula HDZ-ova Vlada, a onda u veljači opet uvela Kukuriku Vlada koja sada predlaže njegovo ukidanje,

- Uvođenjem naknade na sve telekomunikacijske usluge htjeli smo natjerati mobilne operatere koji imaju dosta novca da dio tog novca, dio te enormne dobiti koju ostvaruju, investiraju u Hrvatskoj. Ako su nas poslušali, a izgleda da jesu ovaj zakon je postigao svoju svrhu i njegovo trajanje od pola godine je imalo smisla – objašnjavali su zastupnici vladajuće koalicije zašto nakon pet mjeseci mijenjaju odluku. No, za oporbeni HDZ ukidanje zakona pet mjeseci nakon uvođenja samo pokazuje „svu žalost Vladinog vođenja ekonomske politike“.

- To žalosno stanje ugleda se i u principu koji kaže svijet počinje s onima koji su došli na vlast, oni znaju najbolje, sve prije toga je bilo pogrešno – ocjenila je Martina Dalić uime HDZ-a priznajući kako je i njihova Vlada pogriješila kada je uvela porez na telekokomunikacije.

- Zato smo ga i ukinuli u listopadu 2011. godine jer se pokazalo da nije donio prihode koje smo očekivali, a zamrznuo je inveticije sektora koje ima potencijal, kapacitet i volju za investiranjem. Sve te argumente iznjeli smo kada je ova Vlada u veljači ove godine ponovno uvodila naknadu. No, profitabilnost se u Hrvatskoj, čini se, ne prašta lako jer se ponovno uvođenjem tog poreza nova Vlada na nedvosmislen način pokazala što misli o uspješnosti poslovanja – to treba oporezovati, kazniti! – upozorila je Dalić. Budući da Kukuriku Vlada nije prihvatila HDZ-ove agumente tada, ali danas ipak ukida spornu naknadu Dalić procjenjuje kako su možda napokon shvatili da uvođenje novih poreza nije poticajno za rast.

- Možda je ovo znak da je naša Vlada napokon shvatila kako porezi destimuliraju poslovnu aktivnost i potrošnju koje su preduvjeti rasta - dodaje Dalić.

Vladajući odgovaraju kako zasigurno ovaj porez nije zaustavio investicije kao što tvrdi HDZ.

- Investicija u Hrvatskoj nema već godinama. Hrvatska se nalazi u ekonomskim problemima već godinama što je rezultat vladavine, ne ove Vlade već dugotrajnih osam godina bivše HDZ-ove – uzvratio je SDP-ovac Ivo Jelušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:49