SUKOBI SE NASTAVLJAJU

'SDP I IKIĆ BANIČEK UGROŽAVAJU ŽIVOTE MLADIH SPORTAŠA' Siščani prosvjedovali zbog zabrane mladim hokejašima HK Siscia da treniraju u Ledenoj dvorani

 
 Mate Piskor / CROPIX

Oko 300 Siščana okupilo se u petak navečer kod Ledene dvorane Zibel na prosvjedu zbog hokeja. Iako su glasno pljeskali kao znak potpore Hokejaškom klubu Siscia Sisak i mladim hokejašima toga kluba te negodovali na spomen gradonačelnice, vrata dvorane ostala su i u petak 28. veljače zatvorena za mlade sisačke hokejaše. Oni nisu mogli na trening iako im je termin određen baš toga dana u 19.45, uz obrazloženje zaštitara kako mladi hokejaši ne mogu na led jer je on zauzet treningom carlingaša. Tako je višegodišnja dijagnoza: dva kluba, jedna ledena dvorana, puno sukoba i svađa ostala i dalje na djelu.

- Ne možemo opet na trening na led, zato ćemo sada odraditi suhi trening, a poslije ćemo probati ući na led kao građani, bez klupskih obilježja, jer moramo klizati, moramo trenirati, umirivao je zbunjene i uznemirene mlade hokejaše njihov trener Branko Lončarević. Incijatorice prosvjeda Gabrijela Kramarić i Karla Vorkapić, rekle su pak kako neće odustati od borbe za prava Siščana da treniraju u ledenoj dvorani koja je izgrađena novcem upravo tih Siščana.

  Sisak 28.02.2020. Prsovjed pred Ledenom dvoranom u Sisku odrzan je u petak navecer zbog odluke vodstva Dvorane i grada da se zabrani trening mladim hokejasima KH Siscia Sisak. Siscanii, njih oko 300, aplaudirali su mladim hokejasima kojima su i sinoc vrata dvorane ostala zatvorena te najavili nove prosvede i pritisak na gradonacelnicu Krisinu Ikic Banicek da promijeni svoju nezakonitu odluku o zabrani pristupa na led hokejasima HK Siscia. Na fotografiji: Prosvjed pred Ledenom dvoranom - inicijatorice prosvjeda Gabrijela Kramaric i Karla Vorkapic najavile su nove prosvjedne akcije

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

- Nećemo šutjeti, neka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i Josip Mrgan (direktor Športsko-rekreacijskog centra Sisak) čuju naš glas, nećemo dopustiti da se ponašaju kao da smo nule, kao da nas nema. Prosvjedovat ćemo i dalje sve dok gradonačelnica ne ukine nerazumnu, diskriminarujuću i nezakonitu odluku o zabrani treninga hokejašima HNK Siscia u sisačkoj sportskoj dvorani. Ne može se više tolerirati da na vratima javne ustanove postoji popis ljudi, Siščana, koji ne mogu ući u taj javni objekt, a to se baš ovdje događa, rekla je Gabrijela Kramarić.

Podsjetila je na činjenicu da je bilo naguravanja sa zaštitatirma, da zaštitari nezakonito legitimiraju ljude i pokazuju im rukom napisane odluke ravnatelja ŠRC-a Josipa Mrgana o zabrani ulaska u dvoranu nekim ljudima.

 Sisak 28.02.2020. Prsovjed pred Ledenom dvoranom u Sisku odrzan je u petak navecer zbog odluke vodstva Dvorane i grada da se zabrani trening mladim hokejasima KH Siscia Sisak. Siscanii, njih oko 300, aplaudirali su mladim hokejasima kojima su i sinoc vrata dvorane ostala zatvorena te najavili nove prosvede i pritisak na gradonacelnicu Krisinu Ikic Banicek da promijeni svoju nezakonitu odluku o zabrani pristupa na led hokejasima HK Siscia. Na fotografiji: Zastitari nisu dopustili ulaz mladim Siscanima u Ledenu dvoranu

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

- HK Siscia ima sve uvjete da može redovito trenirati, a tu odluku i to pravo gradonačelnica opstruira. Toga je dosta, rekla je Gabrijela Kramarić, uz burno odobravanje okupljenih prosvjednika.

Što se zapravo zbiva i otkud ovi sukobi u vruće glave oko sporta na ledu? Do 2015. godine u Sisku je postojao KHL Sisak. Taj klub slovi za nasljednika svih dosadašnjih sekcija i klubova hokeja na ledu u Sisku, u kojem je hokej prvi put zaigran 1930. godine, a 1934. je u sklopu Športskog društva Slavija osnovan i klub hokeja na ledu. Godine 2015. pojavljuju se određene nesuglasice, pa se treneri KHL-a Sisak odvajaju od kluba i osnivaju novi klub, Sisciju.

Na starom klizalištu Zibel, HK Siscia je dvije godine imala po četiri termina za treninge, a s KHL-om Sisak normalno je komunicirala. Sve do trenutka kada je sagrađena Ledena dvorana Zibel, otkad članovi KHL-a Sisak treniraju na ledu, a članovi HK Siscia na betonskom igralištu ili putuju na trening u Zagreb.

Saborska zastupnica Željka Josić u četvrtak je prozvala SDP-ovu vlast u Sisku na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček da nasilnički ugrožava živote malih sportaša te pozvala mjerodavne institucije da reagiraju.

 Sisak 28.02.2020. Prsovjed pred Ledenom dvoranom u Sisku odrzan je u petak navecer zbog odluke vodstva Dvorane i grada da se zabrani trening mladim hokejasima KH Siscia Sisak. Siscanii, njih oko 300, aplaudirali su mladim hokejasima kojima su i sinoc vrata dvorane ostala zatvorena te najavili nove prosvede i pritisak na gradonacelnicu Krisinu Ikic Banicek da promijeni svoju nezakonitu odluku o zabrani pristupa na led hokejasima HK Siscia. Na fotografiji: Prosvjed pred Ledenom dvoranom, vrata dvorane ostakla su zatvorena za mlade Siscane

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

“Već godinama SDP-ova gradska vlast malim sportašima ne dozvoljava ulazak u Ledenu dvoranu, izbacuje ih se u pola treninga, a roditeljima zabranjuje ulaz”, rekla je Josić na konferenciji za novinare u Saboru. Ističe kako se malim sportašima pristup u dvoranu zabranjuje uz različita objašnjenja, a jedno od njih je bilo kako je Sisku dovoljan jedan hokejaški klub.

„Najnoviji nasilnički potez gradskih SDP-ovaca gašenje je svjetla tijekom treninga na ledu”, rekla je saborska zastupnica iz Siska, dodajući kako se zadnjih dana na društvenim mrežama mogu vidjeti video prikazi kako zaštitari priječe ulaz malim sportašima u Ledenu dvoranu kao i njihovim roditeljima. “Ovdje je vrlo jasno da se ugrožava život djece, a to je kazneno djelo”, rekla je Josić koja drži da to treba hitno spriječiti, a sve odgovorne kazniti. Pozvala je sve mjerodavne da se uključe u ovu sisačku temu – DORH, MUP, pravobraniteljicu za djecu.

Organizatori prosvjeda ogradili su se na društvenim mrežama od istupa saborske zastupnice iz Siska ističući kako ne žele politiku uz prosvjed. Ističu kako je „Inicijator ovog skupa osoba koja je izazvana i ogorčena događajima od 22. veljače kada jedan naš sugrađanin nije mogao ući na maškare na ledu sa svojom djecom i suprugom jer mu je zabranjen ulaz, te događajem od 24. veljače kad smo svi mogli svjedočiti zabrani ulaska članova HK Siscia na njihov trening!

Sisak 28.02.2020. Prsovjed pred Ledenom dvoranom u Sisku odrzan je u petak navecer zbog odluke vodstva Dvorane i grada da se zabrani trening mladim hokejasima KH Siscia Sisak. Siscanii, njih oko 300, aplaudirali su mladim hokejasima kojima su i sinoc vrata dvorane ostala zatvorena te najavili nove prosvede i pritisak na gradonacelnicu Krisinu Ikic Banicek da promijeni svoju nezakonitu odluku o zabrani pristupa na led hokejasima HK Siscia. Na fotografiji: Prosvjed pred Ledenom dvoranom

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX

Motiv za pokretanje ove inicijative je isključivo iskrena GRAĐANSKA ljutnja! I trenutna odluka - "e sad je stvarno dosta!!". Iza ovog skupa ne stoji nikakva politička stranka. Iza ovog skupa stoji inicijatorica u suradnji s članovima HK Siscia i svi građani grada Siska ogorčeni postupanjima i odnosom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček prema HK Siscia, njezinim nepoštovanjem svih zakonskih odluka i rješenja, njenim kršenjem građanskih prava i sloboda naših sugrađana”, ističu inicijatori prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:51