DRŽAVNA ODVJETNICA

SDP i Možemo! zatražit će klubove vladajuće većine da podrže smjenu Zlate Hrvoj-Šipek

Grbin: Ne može nitko voditi dio sustava koji bi se trebao baviti progonom kriminala i onda lagati u Saboru

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Sljedeći tjedan pred saborske zastupnike stići će izvješće o radu glave državne odvjetnice, a Klubovi SDP-a i Zeleno-lijevog bloka poručili su da ga neće podržati.

- Ne samo to, nego ćemo glasati o prijedlogu zaključka koji će obvezati Vlade da pokrene postupak njezino razrješenja. Pozivamo sve političke stranke u Saboru kojima je do zaštite javnog interesa da nam se pridruže i da ga zajedno potpišemo - istaknuo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za medije, održanoj ispred HNB-a. Tiskovna konferencija sazvana je na temu dužničkog ropstva te funkcioniranja agencija za naplatu potraživanja.

Grbin je ponovno ustvrdio da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek dva puta lagala saborskim zastupnicima na pitanje je li komunicirala s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, koja je upletena u aferi "Vjetroelektrane".

- Ne može nitko voditi dio pravosudnog sustava koji bi se trebao baviti progonom kriminala i onda lagati u Saboru - izjavio je Grbin.

- U normalnim i razvijenim demokracijama takvo što nije moguća. Ovaj zaključak kojim želimo obvezati Vladu da pokrene proceduru opoziva, dat ćemo svim opozicijskim klubovima i klubovima iz vladajuće većine, osim HDZ-a. Dat ćemo im priliku da kažu da nisu u koaliciji da bi podržavali korupciju u institucionalnu zaštitu korupcije - rekla je saborska zastupnica Možemo! I predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i dodala da je DORH jedna od osnovnih neovisnih institucija koja se ne smije uništavati nego se mora graditi, čak i kad to podrazumijeva smjenu čelne osobe.

Hrvoj Šipek demantira sve tvrdnje

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek demantirala je u subotu navode oporbe, istaknuvši da u Saboru nije lagala, te da nije komunicirala s Josipom Rimac o Vjetroelektranama. To je, kaže, potpuno pogrešno interpretirano.

- Nisam učinila ništa što bi bilo u suprotnosti s radnim obvezama prve zamjenice ili glavne državne odvjetnice danas, a niti sam na bilo koji način zloupotrijebila svoj položaj - rekla je Hrvoj Šipek za Novu TV i dodala kako svatko ima pravo tražiti ostavku, ali je ona neće dati jer nije ni na koji način zloupotrijebila svoj položaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:27