INICIJATIVA OPORBE

SDP i Možemo! žele osnovati saborsko povjerenstvo koje bi ispitalo rad SAFU-a

Most je prikupio dovoljno potpisa za dovođenje državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u Sabor kako bi je ispitali o radu DORH-a i USKOK-a

Sandra Benčić i Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

Na inicijativu Kluba zastupnika SDP-a i Možemo!, oporba priprema zahtjev za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi provjerilo rad Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

- SAFU je centralna točka za povlačenje sredstava iz EU u Hrvatsku. Rad te Agencije treba biti stručan, visoko profesionalan i ne bi trebao imati nikakav, posebno stranački predznak - kaže predsjednik SDP-a Peđa Grbin te dodaje kako se iz priopćenja europskog tužitelja vidi da to nije tako.

- Bivša ministrica Gabrijela Žalac izravno je utjecala na ravnatelja SAFU Tomislava Petrica, a mišljenje koje je on dao oko nabave softvera imalo je kriminalnu pozadinu. Praksa nas uči da je jako teško zamisliti da se taj slučaj nije ponovio - nastavio je Grbin.

Cilj je istražnog povjerenstva, kaže, istražiti na koji je način Agencija radila, jesu li takvi politički pritisci postojali u drugim slučajevima, od koga su dolazili, je li se politički pogodovalo i, što je najvažnije od svega, osigurati da takvih pritisaka u razdoblju pred nama, kada RH treba povući 20 milijardi eura iz europskih fondova, ne bude.

- Ovakvi politički pritisci moraju rezultirati time da ćemo morati vraćati velika sredstva. Nitko s gramom razuma to ne želi - zaključio je Grbin.

Povjerenstvo, kaže, može pregledati dokumentaciju Agencije i drugih tijela, saslušati osobe od premijera do radnika i službenika u Agenciji, u svojim zaključcima ukazati na nepravilnosti ako ih je bilo te dati preporuke za buduće postupanje.

- Povući ću paralelu s drugim zemljama s jakim parlamentarnim sustavima kao što je Velika Britanija gdje je osnovano povjerenstvo za covid koje je analiziralo dosadašnje mjere, reklo što nije dobro funkcioniralo i dalo preporuke. Istražna povjerenstva ne moraju biti usmjerena na pojedince, biti protiv nekoga, nego biti prilika da nešto što ne funkcionira popravimo. Nadam se da su vladajući to u stanju shvatiti jer se pitanje apsorpcije sredstava iz EU tiče svih nas i ono ne smije imati stranački predznak - ističe Grbin.

Nikola Grmoja iz Mosta kaže da će njegov Klub podržati inicijativu, ali da Most ima alat za hitniju raspravu o namještanju natječaja u Ministarstvu europskih fondova i regionalnog razvoja. Skupili su potpise da za deset dana u Sabor dovedu glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek da odgovori zašto su DORH i USKOK zatvorili oči na aferu bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:20