RAT ŽIVACA

SDP ide na bojkot Sabora, a potom na rušenje Marića i Martine Dalić

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Spriječi li HDZ-ova vladajuća koalicija početak rada Istražnog povjerenstva o Agrokoru, SDP će vjerojatno bojkotirati rad Sabora i pozvati ostatak opozicije da im se pridruži.

Ideja o bojkotu Sabora ima priličan broj pristaša u vodstvu SDP-a, iako o ovoj temi zasad nisu raspravljali članovi Predsjedništva i Kluba zastupnika, potvrdila su jučer dva izvora iz vrha SDP-a.

Usto, u SDP-u namjeravaju pokrenuti novu interpelaciju protiv ministra financija Zdravka Marića, a moguće je i Martine Dalić, koje smatraju odgovornima za financijsku krizu u Agrokoru. No, u Marićevu su slučaju prisiljeni čekati da istekne šest mjeseci od prethodne koju su podnijeli protiv njega, a to će biti 4. studenoga. Prošli je put za Marićev opoziv nedostajao jedan glas. No tada je HNS bio u opoziciji, a danas je pet njihovih zastupnika dio Plenkovićeve koalicije, dok je četvero ostalo u oporbi.

Povjerenstvo

Najvažnije je pitanje o kojem se vode rasprave u SDP-u, ipak, mogućnost bojkota rada Sabora. Prije nekoliko dana Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, izjavio je da ako krene istraga o Agrokoru, Povjerenstvo treba stati, a to je i stav premijera Plenkovića. Odmah je reagirao Orsat Miljenić, SDP-ov predsjednik Istražnog povjerenstva, koji je rekao da nema razloga za prekid rada i najavio da prvo namjerava pozvati Ivicu Todorića, a zatim Martinu Dalić, Antu Ramljaka i sve ministre aktualne Vlade.

Prema našim razgovorima s većim brojem dužnosnika SDP-a, izgleda da zasad ne postoji hodogram aktivnosti, kako prema HDZ-u, tako i ostatku oporbe. U neku ruku, radi se o ratu živaca i čekaju potezi suprotne strane, no mnogi smatraju da je bojkot najbolji odgovor ako se zaustavi rad Povjerenstva.

“HDZ je pupčanom vrpcom povezan s Agrokorom i Todorićem, i to možemo dokazati u saborskoj istrazi. Znamo i kako je Dalić upletena u tajne pregovore s Todorićem, zbog čega moramo provjeriti koliko je o svemu znao premijer. Spremamo se za prvu sjednicu, naši ljudi se sastaju sa stručnjacima koji znaju kako je funcionirala sprega Agrokora i vlasti i ako Vlada onemogući rad Povjerenstva, bojkot postaje realna opcija”, potvrdio je Bernardićev suradnik.

HDZ-ovi potezi

Ima nekih koji smatraju da ipak treba pričekati s radikalnim potezima, iako također kažu da SDP mora reagirati na poteze HDZ-a.

“Najbolje je pričekati jer nam ide u korist sve što radi HDZ. Kada Plenković kaže da Povjerenstvo više nema svrhu, u javnosti se stvara dojam da nešto pokušava prikriti. No, osobno sam skloniji pričekati razvoj situacije pa odlučiti o odgovoru, a to, na kraju, može biti i bojkot Sabora”, rekao je član Predsjedništva SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:42