NEZASTARIJEVANJE POLITIČKIH UBOJSTAVA

SDP MIJENJA USTAV IAKO JE PRVI PARTNER HNS PROTIV Vladajuća koalicija bez dogovora

Potpredsjednica Vlade Pusić traži da se Ustav promijeni i u dijelu koji se odnosi na referendum
Zagreb, 110413.Sjednica Vlade RH na kojoj je donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora koji se trebaju odrzati 19. svibnja.Na fotografiji: Vesna Pusic i Zoran Milanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović mislio je da će mu kod promjena Ustava kojima namjerava propisati nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava probleme stvarati HDZ. No, prevario se. Vrh SDP-a jučer je saznao da za ustavne promjene nemaju podršku svoga glavnog koalicijskog partnera - HNS-a.

- Ne znam ništa o tome da je HNS protiv izmjena Ustava oko nezastarijevanja političkih ubojstava - rekao nam je jučer prijepodne dužnosnik SDP-a. Iako je predsjednica HNS-a Vesna Pusić poslije pred novinarima bila i više nego jasna te poručila da mijenjanje Ustava samo zbog problema koji je nastao oko Josipa Perkovića za njihovu stranku ne dolazi u obzir, SDP, doznajemo, od svoje inicijative ne namjerava odustati.

Prijedlog izmjena Ustava u proceduru će najvjerojatnije uputiti idući tjedan, premda je predsjednik SDP-a i Vlade u petak iz Bruxellesa najavio da će to biti već ovog tjedna.

- Nisam siguran da ćemo ovaj tjedan stići izraditi prijedlog za promjenu Ustava koji treba jasno i detaljno obrazložiti - objasnio je naš sugovornik.

SDP, naime, i bez potpore glavnog partnera može izmijeniti Ustav jer su im podršku, kad je riječ o nezastarijevanju političkih zločina, najavili iz HDZ-a. Time su si osigurali potrebnu dvotrećinsku većinu. Pitanje je samo hoće li promjene Ustava doista gurati do kraja bez potpore koalicijskog partnera.

- Vidjet ćemo - bio je neodređen naš sugovornik iz najužeg vodstva SDP-a na naš upit.

Predsjednica HNS-a jučer je naglasila da “Ustav nije dokument koji bi trebalo mijenjati kako bi se ovaj eventualni problem riješio”.

- Ustav treba mijenjati malo i rijetko ako želimo stabilnost. Ovo sigurno nije takva situacija. O tome još uopće nismo razgovarali, iz SDP-a ta inicijativa nije došla - rekla je šefica HNS-a i potpredsjednica Vlade. No, nije obrazložila zašto je konkretna inicijativa, koja bi omogućila kazneni progon svih koji su sudjelovali u političkim ubojstvima, sporna njezinoj stranci. Istina je, doduše, da SDP prijedlog izmjena Ustava još nije službeno uputio u proceduru, ali je predsjednik te stranke i Vlade u prošlih nekoliko dana javno, pa i s Vladinih sjednica , vrlo jasno najavio spomenute izmjene.

Sada je jasno da promjene Ustava neće ići baš tako glatko kao što su trebale. A još prošli tjedan činilo se da će Zoran Milanović bez problema skupiti 101 glas za promjenu Ustava jer je i HDZ potvrdio da će ih podržati. Jedan SDP-ov ministar rekao nam je kako vjeruje da će se s narodnjacima na kraju uspjeti dogovoriti da se Ustavom propiše nezastarijevanje politički motiviranih zločina jer ne vidi ni jedan razlog zašto bi se tome protivili.

I neki dužnosnici HNS-a s kojima smo razgovarali dali su naslutiti da je dogovor, kada o tome konačno počnu razgovore, ipak moguć.

- Mi smo samo izrekli svoj načelni stav - da Ustav ne treba stalno mijenjati, i to samo zbog neke određene situacije. Nikakav prijedlog SDP-a nismo vidjeli pa ne možemo unaprijed govoriti bismo li ga podržali ili ne. Ali ako se već ide u promjene Ustava, onda bi one trebale biti sveobuhvatnije, a ne da se odnose samo na jedan članak Ustava - rekao nam je jedan HNS-ovac. Otkrio je da pritom misle kako bi Ustav trebalo mijenjati i u dijelu koji se odnosi na referendum, što je, podsjetimo, SDP također najavio prije mjesec dana.

Tim bi se izmjenama, naime, propisalo da se referendum ne može raspisivati o pitanjima koja se tiču temeljnih ljudskih prava, čime bi se, ocijenili su u SDP-u, onemogućilo održavanje referenduma s pitanjem da se Ustavom definira brak kao zajednica muškarca i žene. Narodnjacima je, po svemu sudeći, upravo ta tema jako važna pa očekuju da eventualne promjene obuhvate i taj dio Ustava.

Iako se, dakle, može zaključiti da bi takve šire izmjene, koje bi obuhvatile nezastarijevanje političkih zločina, ali i definiranje referenduma, dobile podršku HNS-a, gotovo je sigurno da ne bi dobile potrebnu dvotrećinsku većinu. HDZ, naime, sasvim sigurno ne bi podržao izmjene Ustava koje se odnose na referendum, kojima se želi spriječiti održavanje referenduma za koji je inicijativa U ime obitelji skupila više od 700 tisuća potpisa.

Izmjene Ustava Milanovićev dokaz da se ne štite komunistički zločinci

Na promjene Ustava SDP se odlučio nakon što su se našli na udaru javnosti da zakonom o europskom uhidbenom nalogu štite bivšega šefa Udbe Josipa Perkovića. Milanović je tumačio da Perkovića ne bismo mogli izručiti i da nismo uveli vremensko ograničenje za izručenja jer je za njegov kazneni progon ionako nastupila zastara. Stoga je, kako bi dokazao da njegova vlast ne štiti komunističke zločince, Milanović najavio promjene Ustava kojima bi se propisalo nezastarijevanje politički motiviranih zločina, pa tako i Perkovićeva slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:26