NEOČEKIVANI OBRAT

SDP: Možda nećemo podržati izmjene Ustava

Sabor će danas raspravljati o amandmanima, pa će odmah potom glasati. SDP će ipak dići ruke ‘za’
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Premda je još poslijepodne bilo sigurno da će Sabor danas bez ikakvih problema usvojiti izmjenjeni Ustav, samo par sati kasnije neočekivani obrat. Potpora SDP-a bez čijih ruku u Saboru promjene Ustava ne mogu biti donesene, više nije tako čvrsta.

Klub zastupnika SDP-a večeras je, naime, imao sjednicu, no nisu odlučili hoće li danas dići ruku za ustavne promjene. Odluku će, kaže, donijeti nakon razgovora koje bi danas ujutro njihov predsjednik Zoran Milanović trebao imati s HDZ-ovcem Vladimirom Šeksom.

Razlog za ovakav neočekivan obrat u SDP-u je, tvrdi nekoliko njihovih dužnosnika, nekorektno ponašanje Vlade. Banski dvori s današnje su sjednice, dan uoči glasovanja u Saboru, poslali nekoliko amandmana na izmjene Ustava. Njima odustaje od prijedloga da Vrhovni sud mora podnositi izvješće Saboru, traži da briga o braniteljima bude zajamčena Ustavom, te prepušta predsjedniku države da sam ustrojava svoj ured.

Ovo što je napravila Vlada je krajnje nekorektno! Nakon što su izmjene Ustava konačno dogovorene i raspravljene među klubovima zastupnika i na sjednici Odbora za Ustav, sada Vlada u zadnji čas šalje svoje amandane i to mijenja. Time se postavlja iznad iznad parlamenta - objasnio nam je jedan visoki dužnosnik SDP-a. U najvećoj oporbenoj stranci tvrde kako njihovo nezadovoljstvo nije potaknuto sadržajem Vladinih amandmana, već načinom na kojih ih je predložila.

Tvrde i kako ovakav njihovo iznenadno premišljanje nije ucjena kojom žele prisliti HDZ da prihvati njihov prijedlog da se prag potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma smanji sa 10 na 5 posto birača.

Postavlja se stoga pitanje zašto SDP i ranije nije reagirao zbog amandmana Vlade. Predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks još na sjednici prijepodne najavio je kako će Vlada poslijepodne poslati svoje amandmana. No član Odbora iz redova SDP-a Josip Leko nije se pobunio zato što Vlada šalje neke svoje izmjene. Osim toga kada smo nakon sjednice Vlade, a prije sjednice Klub zastupnika SDP-a razgovarali s nekim dužnosnicima stranke rekli su nam kako nema nikakvih problema te kako će podržati izmjene Ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 03:27