BENČIĆ I GRBIN

SDP/Možemo: ‘HNB je odbio zahtjev da se stavi moratorij na prodaju potrošačkih dugova‘

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo kako je HNB propustio priliku da nešto napravi u korist hrvatskih građana

Damir Bakić, Boris Lalovac, Sandra Benčić i Peđa Grbin

 Ronald Goršić/Cropix

Hrvatska narodna banka je u utorak odbila zahtjev stranaka Možemo! i SDP da se stavi moratorij na prodaju potrošačkih dugova iz banaka prema agencijama za naplatu potraživanja do donošenja zakona kojim će se regulirati agencije i njihovo postupanje, izvijestile su te dvije stranke.

Kako su rekli na konferenciji za novinare nakon sastanka u HNB-u, Hrvatska narodna banka nije voljna mijenjati odluku o kupoprodaji plasmana na način da stavi moratorij na prodaju dugova građana iz banaka prema agencijama za naplatu potraživanja.

image

Sandra Benčić i Peđa Grbin

Ronald Gorsic/Cropix

"Tražili smo da HNB stavi moratorij na takvu prodaju do trenutka donošenja zakona koji će regulirati postupanje agencija za naplatu potraživanja jer je zasada njihova djelatnost u potpunosti neregulirana", objasnila je Sandra Benčić (Možemo!).

image

Sandra Benčić i Peđa Grbin

Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo kako je HNB propustio priliku da nešto napravi u korist hrvatskih građana i potrošača.

"Oni koji će sada imati priliku su saborski zastupnici, kroz 30 dana steći će se uvjeti da u Hrvatskom saboru otvorimo raspravu o ovome. Pozvati ćemo sve saborske zastupnike da nam se pridruže, skupiti ćemo 30 potpisa, raspraviti ćemo, a onda i glasovati o ovome", kazao je.

image

Damir Bakić, Boris Lalovac, Sandra Benčić i Peđa Grbin

Ronald Goršić/Cropix

Benčić je rekla kako HNB smatra da nema dovoljno ni zakonskih ni drugih poluga za zaštitu potrošača u takvim slučajevima. Također, da je i veliki problem da agencije nisu regulirane, te da je moguće da potrošači dolaze u stvarno nepovoljniji položaj kada im dugovi prelaze u agencije.

image

Damir Bakić, Boris Lalovac i Sandra Benčić

Ronald Goršić/Cropix

Istaknula je kako smatra da HNB ne shvaća jednako ozbiljno svoju obavezu o zaštiti potrošača kao što shvaća druge dvije - stabilnosti cijena i stabilnost financijskog tržišta. "Od te tri funkcije koje HNB ima u društvu, zaštita potrošača im je najslabija karika u djelovanju te je vide na posljednjem mjestu. Smatram da se to mora mijenjati jer te sve tri funkcije moraju biti zadovoljene da bi monetarni financijski sustav u Hrvatskoj funkcionirao", rekla je Benčić.

image

Sandra Benčić i Peđa Grbin

Ronald Goršić/Cropix

Grbin je napomenuo kako će kroz mjesec dana njihov zahtjev pokazati tko se u Saboru brine o interesu građana.

"Onda će se vidjeti tko je od političara tu zbog građana i njihovih interesa, a tko je tu zbog banaka i onih koje je ministar Filipović prošli tjedan nazvao predatorima. Pozivaju na borbu protiv predatora, a u stvari protiv onih koji su stvarni predatori ne rade ništa", ustvrdio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42