‘POLITIČKO PODMETANJE‘

SDP: ‘Nema koalicije s Domovinskim pokretom, podržavamo Bajsa u drugom krugu izbora‘

Riječ je o zlonamjernoj konstrukciji pojedinaca s ciljem narušavanja ugleda SDP-a, priopćili su iz te stranke
Damir Bajs
 Srdjan Vrancic/CROPIX

SDP je u srijedu priopćio kako nije u Bjelovaru potpisao koaliciju s Nezavisnom listom Damira Bajsa ni s Domovinskim pokretom (DP), ustvrdivši da se razgovaralo isključivo o unapređenju poljoprivrede tog kraja te je poručio da SDP podržava župana Damira Bajsa u drugom krugu izbora.

Ranije je i Domovinski pokret objavio da ta stranka nije ušla u koaliciju, nego da je poduprla dio programa Damira Bajsa.

"Slijedom netočnih tvrdnji koje su se danas proširile medijima dužni smo javnosti i građanima jasno i nedvosmisleno poručiti kako SDP podržava župana Damira Bajsa u drugom krugu izbora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Gospodin Bajs je kao župan sa SDP-om imao korektnu suradnju, a na prošlim parlamentarnim izborima bio je i kandidat za Hrvatski sabor na listi Restart koalicije. Pozvali smo svoje birače da izađu na izbore 30. svibnja i njemu daju svoj glas", priopćeno je iz SDP-a.

Ističući da nije potpisao koaliciju s Nezavisnom listom Damira Bajsa ni s Domovinskim pokretom, SDP tvrdi da se "razgovaralo isključivo o unapređenju poljoprivrede ovoga kraja".

"Razvoj i napredak temelje se na dijalogu", stoji u priopćenju SDP-a koji tvrdi da je riječ o zlonamjernoj konstrukciji pojedinaca s ciljem narušavanja ugleda SDP-a.

"Zlonamjerne konstrukcije pojedinaca s ciljem narušavanja ugleda SDP-a u potpunosti odbacujemo i držimo ih krajnje neprofesionalnima i neetičnima. Svjesni smo činjenice da je HDZ razočaran mogućim gubitkom izbora u drugom krugu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali to je isključivo rezultat njihovog višedesetljetnog zanemarivanja županije", stoji u priopćenju SDP-a.

Bajs: 'Naša koalicija se zasniva na zajedništvu i konkretnim programima'

Inače, u Bjelovaru je u srijedu objavljeno da su Domovinski pokret i SDP potpisali programsku koaliciju s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom koji se u drugom krugu izbora natječe s kandidatom HDZ-a i HSLS-a Markom Marušićem. Kandidatkinje za županice u prvom izbornom krugu Sandra Frčo (SDP) i Dubravka Dragašević (Domovinski pokret) pozvale su svoje birače da u drugom krugu zaokruže ime Damira Bajsa.

Frčo je izvijestila da je Izborni stožer SDP-a, nakon prvoga kruga izbora, poslao poziv svim akterima političke scene na suradnju, a odazvali su se Domovinski pokret te Damir Bajs i njegova koalicija.

"Zaključili smo da imamo vrlo slične programe i zato smo pristupili ovoj programskoj koaliciji koja je garancija razvoja Bjelovarsko-bilogorske županije kao županije u kojoj nema jednoumlja, isključivosti i korupcije", poručila je Frčo.

Dubravka Dragašević zahvalila je SDP-u i Bajsu što su ih prepoznali kao partnere za razvoj poljoprivrede i gospodarstva u županiji.

Aktualni župan i kandidat za novoga župana Damir Bajs zahvalio im je za podršku te istaknuo da je riječ o koaliciji zasnovanoj na konkretnim projektima i zajedničkoj viziji razvoja županije.

"Vjerujem da zajedno možemo do pobjede u drugom krugu, a naša koalicija se zasniva na zajedništvu i konkretnim programima", poručio je Bajs na konferenciji za novinare.

Žepina: 'DP nije ušao u koaliciju ni s kim'

Popodne je na izvanrednoj konferenciji za novinare glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina rekao da je ta stranka poduprla dio programa Damira Bajsa, da nije ušla u koaliciju ni s kim, a o glasovanju u 2. izbornom krugu za župana poručio je biračima da odluče po savjesti vodeći računa da su oni demokršćanska stranka.

Ocijenio je da se Dragašević "nespretno izrazila" na jutrošnjoj zajedničkoj konferenciji Damira Bajsa, SDP-a i Domovinskog pokreta te da nijedan kandidat za župana u drugom izbornom krugu nema njihovu potporu.

"Domovinski pokret nije ušao u koaliciju ni s kim, niti će ulaziti prije završetka drugog kruga. Partnere nećemo birati po ideološkoj obojenosti, nego ćemo gledati programski", najavio je.

Plenković: 'Marušić pobjeđuje protiv 'crveno-crne' koalicije'

Nakon što je u medijima objavljeno potpisivanje sporazuma u Bjelovaru, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je novum na hrvatskoj političkoj sceni "crveno-crna koalicija".

"Partija i Domovinski pokret skupa, protiv Marka Marušića, a za Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji", rekao je Plenković i poručio da će njihov kandidat za župana pobijediti u drugom krugu lokalnih izbora zbog "crveno-crne koalicije".

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković smatra da će njihov kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije pobijediti u drugom krugu lokalnih izbora zbog "crveno-crne koalicije" odnosno činjenice da su SDP i Domovinski pokret potpisali programsku koaliciju s Damirom Bajsom.

Nakon što je u medijima objavljeno potpisivanje sporazuma u Bjelovaru, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je novum na hrvatskoj političkoj sceni "crveno-crna koalicija".

"Partija i Domovinski pokret skupa, protiv Marka Marušića, a za Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji", rekao je Plenković i poručio da će njihov kandidat za župana pobijediti u drugom krugu lokalnih izbora zbog "crveno-crne koalicije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 00:54