‘SLIJEPO CRIJEVO‘

SDP o velikom skupu političkih moćnika: ‘Napravili ste ogroman propust, a najviše će patiti Split!‘

‘Ne znam kako im nije neugodno da u njihovo ime netko može napisati da ‘Transeuropski koridori Splićanima ne znače ništa‘‘

Plenković, Von der Leyen i društvo na rivi

 Vojko Basic/Cropix

Dok sa skupa Europske pučke stranke koji se upravo održava u Splitu dolaze pohvale premijeru Andreju Plenkoviću koji spada u krug najuspješnijih europskih političara, a također i njegovom timu, SDP-ovci ih prozivaju za ogroman propust zbog kojega će veliku štetu imati upravo Split u koji je domaćin vrhu europskih pučana. Ističu da se propustilo uključiti Split i Dalmaciju na Transeuropsku prometnu mrežu, da je Dalmacija ostavljena u slijepom crijevu što će imati negativne posljedice po njen ekonomski razvoj.

- Tragično je da nitko relevantan u HDZ-u nema hrabrosti argumentirano odgovoriti na kritike i prijedloge o uključivanju Splita i Dalmacije na osnovnu Transeuropsku prometnu mrežu iako se radi o jednom od najvažnijih strateških pitanja u povijesti Hrvatske, a pogotovo Dalmacije. HDZ nema što pokazati, pa u ime te stranke o prigodi koja može pokrenuti ekonomski razvoj Dalmacije piše potpuno neupućeni čovjek koji je pristao biti smokvin list HDZ-ovim "perjanicama". Podsjećam, moj prijedlog u ime SDP-a o našem uključivanju na Mediteranski koridor EU-a jednoglasno je usvojilo Gradsko vijeće Grada Splita još u siječnju 2021. godine - kaže izvršni tajnik SDP-a za EU i potpredsjednik SDP-a Split Goran Kotur.

Izravno je prozvao HDZ-ove "perjanice" - europarlamentarca Karla Resslera, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera za koje je rekao da "mukom zamukoše" o Mediteranskom koridoru EU-a prema Dalmaciji.

- Ne znam kako im nije neugodno da u njihovo ime netko može napisati da "Transeuropski koridori Splićanima ne znače ništa" - kaže Kotur i nastavlja kako je za Dalmaciju je ovo situacija "biti ili ne biti".

- Uključivanjem Splita i Dalmacije na Mediteranski koridor i spajanje Rijeke na Baltičko-jadranski koridor omogućilo bi nam između ostalog gradnju moderne dvotračne elektrificirane željeznice i posljedično dobro povezivanje s drugim dijelovima EU-a, što se tiče putničkog i pogotovo teretnog prometa. Jednako važno, to bi bila poruka investitorima da se u Dalmaciju isplati ulagati i da nas Hrvatska i EU ne gledaju kao regiju čija će ekonomija zauvijek ovisiti o turizmu. Uz potporu eventualnoj europskoj integraciji naših susjeda, za Europsku uniju ne mogu od Dalmacije biti važnije Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Albanija i Bosna i Hercegovina i njihovo prometno "umrežavanje"- rekao je SDP-ov Kotur uz zaključak kako se "za nacionalne interese se u Bruxellesu i Strasbourgu treba boriti, a ne gurati glavu u pijesak i funkcionirati po sistemu "napad igra na nulu a obrana koliko primi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:07