SUKOB ZBOG UMAGA

SDP odgovara IDS-u: Mi nekorektni? A tko je napustio Račanovu Vladu da bi politički profitirao?

ZAGREB - Nikad SDP nije bio nekorektan prema svojim partnerima, pa tako niti prema IDS-u. Sjetimo se samo tko je napustio tadašnju Račanovu Vladu 2001. godine? IDS, i to radi statuta Istarske županije upravo uoči lokalnih izbora - podsjećaju u SDP-u, odgovarajući tako na kritike kojima ih je proteklih dana zasuo njihov koalicijski partner na nacionalnoj razini - IDS.

Sve je potaknuo prelazak nezavisnog gradonačelnika Vilija Bassanesea u SDP, čime je ta stranka preuzela politički patronat u Umagu. Takav potez SDP-a i Bassanesea dočekan je na nož u IDS-u jer su sve doživjeli kao pokušaj svog koalicijskog partnera da na njihov račun politički profitira u Istri. Upravo je od Bassanesea IDS prije tri godine izgubio vlast u Umagu. Stoga su njegovo primanje u SDP očigledno doživjeli kao izdaju koalicijskog partnera.

Lokalno i nacionalno

IDS s jedne strane želi zadržati apsolutni primat u Istri dok s druge strane SDP potaknut osvajanjem vlasti u državi i dobrim rejtingom želi dodatno ojačati svoju poziciju na lokalnoj razini, pa i u Istri.

No, to se nimalo ne sviđa predsjedniku IDS-a i vladaru Istre Ivanu Jakovčiću koji je javno poručio da je SDP počeo mijenjati svoju politiku prema IDS-u.

- Očito je da se SDP, umjesto zajedničke suradnje u upravljanju Istrom, koja je najuspješnija hrvatska županija, odlučuje za prekid te suradnje - rekao je nedavno Jakovčić, adresirajući svoju poruku na Iblerov trg. Službenog odgovora na takvu Jakovčićevu izjavu iz središta SDP-a nije bilo. Umaški slučaj definitivno je podigao političku buru koja će se puno više odraziti na lokalnoj nego nacionalnoj razini, pogotovo ako predsjednik SDP-a Zoran Milanović ostane dosljedan u šutnji na Jakovčićeve nimalo miroljubive poruke.

Stoga su jučer i jedna i druga strana pokušavale spustiti loptu na zemlju, tvrdeći kako nema razloga da slučaj Bassanese ugrozi koaliciju na nacionalnoj razini.

- Nema razloga za nervozu niti bilo kakve kvalifikacije. To neće narušiti naše jako dobre koalicijske odnose ni na lokalnoj niti na nacionalnoj razini - naglašava IDS-ovac Damir Kajin. Kao prilog tome navodi da na skore prijevremene izbore u Višnjanu IDS i SDP idu sa zajedničkom listom za Gradsko vijeće dok prije tri godine nisu bili predizborni partneri u toj općini.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:00