PIŠE SE NOVI STATUT STRANKE

SDP odustaje od 'lex Kolarić', svi će se moći kandidirati na izborima

 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uspio je deaktivirati tempiranu bombu ubačenu u stranku i produljiti primirje na još nekoliko tjedana.

Prijedlog novoga stranačkog Statuta koji bi Bernardiću dao faraonske ovlasti, kako su ih SDP-ovci istoga časa nazvali, doslovno je SDP podigao na noge i prijetila je nova pobuna, ništa manja od nedavne kada se otvoreno tražio Bernardićev opoziv.

Stvar je riješena tako da je prijedlog Statuta koji je potpisao Bernardiću odan predsjednik Glavnog odbora SDP-a, Erik Fabijanić, dobio crveno svjetlo na Predsjedništvu stranke. Povučen je uz dogovor da će se tekst preraditi, u stranačku javnu raspravu pustiti nova verzija, a ono što se nakon toga dobije ići će na usvajanje. No, Bernardićev uspjeh u održavanju primirja leži u nečem drugom. Čak je i svoje najveće oponente uspio uvjeriti da nacrt Statuta po kojemu bi de facto postao nesmjenjiv (opoziv ne bi mogao predložiti Glavni odbor, umjesto pet, moglo bi ga zatražiti sedam županijskih organizacija, izvanredni parlamentarni izbori ne bi imali za posljedicu nove unutarstranačke...) i bitno bi mu se povećale ovlasti (preuzeo bi gotovo sve funkcije Predsjedništva, od predlaganja lista za izbore za Sabor, europarlamentarne izbore, kandidata za predsjednika države, pa čak i samostalno raspolagao iznosom od 5 milijuna kuna...) nije dostava njegove narudžbe.

Osnovni inputi

Više SDP-ovaca kaže kako vjeruju da je Fabijanić od šefa stranke primio osnovne impute u kojem smjeru bi trebao ići Statut, ali je bio prerevan i na svoju pretjerao. Bernardić ih je u to uvjerio tako što ni u jednom trenutku nije branio prijedlog Statuta, niti je pokazao da mu je stalo do bilo koje od novina što ih je ponudio Fabijanić. - Premda novi tekst pripremaju Arsen Bauk, Peđa Grbin i Ivana Posavec Krivec, na kraju će o njegovu sadržaju odlučiti Bernardić i Bauk. Imat ćemo ono što njih dvojica ispregovaraju - kaže član Predsjedništva SDP-a.

Pokazao stanje

- Može govoriti tko što želi, ali je povučeni prijedlog Statuta u dobroj mjeri odraz razmišljanja SDP-ovaca na terenu. Oni prigovaraju da se angažiraju u svim kampanjama, lijepe plakate, odrađuju kampanje, a nisu zastupljeni pri podjeli stranačkih funkcija - kaže drugi član Predsjedništva, napominjući da tu treba tražiti i izvor za uvođenje kriterija za funkcije poput osam godina stranačkog staža kao preduvjet kandidaturi za predsjednika stranke, zabranu množenja funkcija i druge. No, ni on ne vjeruje da je Bernardić u potpunosti iza prijedloga koji je iznesen. - Vjerojatno nije ni pogledao tekst prije Predsjedništva, jer da jest, sigurno ne bi pustio da ide odredba po kojoj bi mogao raspolagati s pet milijuna kuna, tim prije što ukupni proračun SDP-a iznosi maksimalno 35 milijuna - nastavlja.

Osoba bliska Bernardiću također nas uvjerava da nije bio uključen u izradu Statuta, pogotovo što se potpuno posvetio izradi novoga stranačkog programa. - Bernardić je možda jedini koji je dosad bio na svakom sastanku oko izmjene programa,i do toga mu je jako stalo. Kada je govorio o potrebi reformiranja SDP-a, misli na novi program, a onda i novi Statut koji bi stranku bolje organizirao iznutra - kaže osoba s Iblera.

Rasprava

Novi tekst Statuta dovršit će se idućeg tjedna i odmah ide u stranačku raspravu. Sve će se odvijati jako brzo jer mora biti usvojen na Konvenciji zakazanoj za 16. prosinca (iznimno se zbog političke situacije može održati koncem siječnja iduće godine). Nakon usvajanja Statuta SDP-ovci će birati nove šefove županijskih organizacija i predsjednika zagrebačkog SDP-a. Ostalo je otvoreno pitanje hoće li se internim aktima ipak filtrirati kandidati za zagrebački SDP. Potpredsjednik stranke Rajko Ostojić kategorički tvrdi da neće i da će se moći natjecati Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević, kao i svi koji su dosad iskazali tu namjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:25