SPORNO POSLOVANJE

SDP-ov Danijel Ferić podnio nove kaznene prijave protiv istarskog župana Borisa Miletića

Kaznene prijave odnose se na pulsko gradsko poduzeće Castrum Pula 97 te suradnju gradske uprave i poduzeća s lokalnim medijima.

Miletić i Ferić

 Mirko Ferlin/goran Šebelić/cropix

Pulski ogranak SDP-a podnio je još dvije kaznene prijave vezane za bivšu IDS-ovu garnituru u Gradu Puli i aktualnog istarskog župana Borisa Miletića, bivšeg gradonačelnika Pule. Kako je danas objavio SDP-ovac Danijel Ferić kaznene prijave odnose se na pulsko gradsko poduzeće Castrum Pula 97 koje upravlja gradskim nekretninama te na tadašnju suradnju gradske uprave i gradskih poduzeća s lokalnim medijima i PR agencijama.

image

Danijel Ferić

Goran Sebelic/Cropix

- Tijekom prijava zviždača u narednim periodu prikupili smo relevantnu dokumentaciju te smo u proteklih tjedan-dva podnijeli dvije kaznene prijave. Jedna je protiv bivšeg gradonačelnika Borisa Miletića i njegovog pročelnika Aleksandra Matića, a drugi protiv trgovačkog društva Castrum, njegova tadašnjeg direktora Aleksandra Matića i druge dvije pravne osobe. Radi se o više sumnji u počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog poslovanja, za krivotvorenje službene, odnosno poslovne isprave. Dokumentacija je upućena nadležnim državnim institucijama. Želim ukazati na neprihvatljivo i devijantno ponašanje kako od strane bivše gradonačelnika, tako i njegovih najbližih suradnika. A što se tiče ugovora s medijskim kućama i PR agencijama, u mandatu Borisa Miletića od 2008. godine potrošeno je nevjerojatnih 11 milijuna kuna, kazao je Ferić danas na konferenciji za novinare u Puli. Spomenuo je da se tu radi o PR agencijama Manjgura, Alphera, te medijskim kućama Glas Istre i portal Regional Express.

- Radi se o golemom novcu s kojim se moglo doprinijeti razvoju grada od dogradnje škole, od potrebne infrastrukture, smanjenja cijena vrtića ili nabavke školske opreme, smatra Miletićev protukandidat na zadnjim lokalnim izborima. Objasnio je da je Castrum, po njegovim saznanjima nabavljao tehniku - LCD televizor, grijaće panele, tablete i hladnjake za vino.

- Ispostavljala se lažna faktura dobavljaču. Dobavljač je ispostavljao lažnu fakturu prema Castrumu koji je plaćen, a IDS-ovi dužnosnici – jedan saborski zastupnik, župan, pročelnik ureda grada te pročelnik u Istarskoj županiji su došli preuzimati tu opremu. U slučaju druge firme, nabavljena su dva tableta, ispostavljena je lažna faktura za nepostojeće radove, a tablete su također podijelili dužnosnici među sobom, naveo je što je saznao od zviždača. Što se tiče lokalnih medija i PR agencija koje je naveo na presici, istaknuo je da je PR agenciji Manjgura i portalu Regional Expressu isplaćeno od 2008. četiri milijuna kuna, Alpheri milijun kuna, te da su tu još dva ugovora od po milijun kuna s društvom Glas Istre novine d.o.o. Iako je tada radio u Gradu Puli, Ferić kaže da nije bio prije upoznat s time.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08