ANDRIJA RUDIĆ

SDP-ov GRADONAČELNIK KUTINE NA POSTAVLJANJU PLOČE S NATPISOM 'ZA DOM SPREMNI' Pojavio se u društvu biskupa Košića, zauzeo suprotan stav od stranke

 Facebook

U Kutini je još 30. prosinca postavljena spomen ploča poginulom pripadniku HOS-a Zdravku Bezuku, koji je život izgubio na vukovarskom ratištu, a riječ je o ploči na kojoj u sklopu amblema HOS-a stoji i natpis 'Za dom spremni'.

Na otkrivanju je, osim Bezukovih suboraca, bio i sisački biskup Vlado Košić, ali i SDP-ov gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

Facebook

On se ondje pojavio netom nakon što je predsjednik stranke Davor Bernardić, u kontekstu postavljanja slične ploče u Jasenovcu, izjavio da povik Za dom spremni da baca ljagu na Domovinski rat, čime je zauzeo stav suprotan stranci.

Facebook

Usto, saborski Odbor za Ustav donio je u prosincu i uz SDP-ove glasove odluku kako "Postavljanje Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima 'Za dom spremni' u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava", stoji u zaključku Odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:45