GORAN KUŠEC

SDP-ov kandidat za Osijek prije 28 godina izazvao prometnu sa smrtnom posljedicom: ‘Nikome to ne bih poželio‘

Žrtva nesreće bio je 77-godišnji muškarac koji je 18 dana nakon nesreće preminuo od posljedica upale pluća
Goran Kušec
 Vlado Kos/Cropix

Goran Kušec, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka osuđen je u lipnju 1994. godine na Općinskom sudu u Osijeku zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Kušec je osuđen na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Nesreća se, prema pisanju portala Telegram, dogodila 31.1.1993. godine, a žrtva je bio 77-godišnji Geza Pavluković iz Osijeka, koji je nastradao pri prelasku ceste na pješačkom prijelazu raskrižja Reisnerove i Radićeve ulice u Osijeku. U prvi mah činilo se kako će se nesretni čovjek izvući bez težih posljedica, no on je, na žalost, od posljedica dobivene upale pluća preminuo u KBC-u Osijek 18 dana nakon nesreće.

U bolnici su mu nedugo nakon što je dovezen dijagnosticirane lakše ozljede kao što su krvni podljevi kože i razderne rane u predjelu sljepoočnice. No, osim toga imao je i prijelom desne ključne kosti, krvarenje unutar tvrde moždane ovojnice te nagnječenje velikog mozga. U presudi je, između ostalog, napisano da su te "povrede bile osobito teške naravi i uslijed kojih povreda je došlo do razvoja gnojne upale pluća i dišnih puteva, što je uzrokovalo smrt".

Kušec se na presudu nije žalio, kao ni obitelj pokojnog Geze Pavlukovića, pa je ona postala pravomoćna u srpnju 1994. godine. No, Ksenija Rumora, unuka pokojnika u izjavi za Telegram kazala je kako im je kao obitelji "teško palo što nas nakon udesa Goran Kušec nije kontaktirao, nije se raspitivao za stanje mog djeda, niti ga je posjetio u bolnici dok se nalazio na liječenju. Nije pokazivao nikakvu empatiju prema stradalom."

Iako je za ovu presudu rehabilitacijski rok odavno prošao, Kušec se nije pozvao na tu činjenicu, nego je još jednom izrazio žaljenje zbog tog događaja.

- Iako je od tada prošlo 28 godina, to je događaj za koji bih volio da se nikada nije dogodio i da to mogu ikako promijeniti sigurno bih to učinio. Na žalost, to je nemoguće, ali ja iskreno žalim zbog toga, što sam istaknuo i tijekom suđenja, pri čemu sam komunicirao i s djecom pokojnog gospodina Pavlukovića i imali smo jedan korektan odnos. Gospođu Rumora ne poznajem i ne znam zašto sada ističe da nisam pokazao empatiju - kazao nam je Kušec, koji se prisjetio i samog događaja.

- Kolnik je bio zaleđen i gospodin je u jednom trenutku krenuo prelaziti cestu. Ja sam ga vidio i počeo sam trubiti, ali on uopće nije reagirao. Pokušao sam i zakočiti, no pomoći nije bilo. Očevid je pokazao da sam vozio 32 km/h. Čim sam se zaustavio nakon udarca istrčao sam iz auta, a tadašnja supruga koja je bila sa mnom otišla je u stan mojih roditelja koji se nalazi u neposrednoj blizini i nazvala hitnu. Čovjek je bio pri svijesti, pomogao sam mu da ustane, a pokraj njega sam našao i slušni aparat. Kasnije nisam mogao doći do njega u bolnici, ali sam se kod liječnika raspitivao za njegovo stanje. Ponavljam, neizmjerno mi je žao što se to dogodilo i to iskustvo ne bih nikome poželio - kazao je Kušec, koji je o tome pričao i prije tri dana na Facebook stranici svoje kampanje za gradonačelnika.

U SDP-u, čini se, sve donedavno nisu znali za taj detalj iz njegove prošlosti, no prema riječima Borisa Piližote, aktualnog dogradonačelnika Osijeka i predsjednika SDP-a Osijek, koji je Kušeca i nominirao kao njihovog kandidata za gradonačelnika, stranka se neće odreći Kušeca.

- Vjerujem da gospodinu Kušecu nije lako što cijeli život mora nositi na duši jednu takvu tragediju, koja se može dogoditi svakome tko sjedne za volan. Na žalost, dogodila se tragedija, ali je činjenica da on u tom trenutku nije bio pijan, nije vozio brzo, nije pobjegao s mjesta nesreće, prihvatio je presudu kakva je dosuđena... Dakle, u jednoj nesretnoj situaciji postupio je kao čovjek i ta ga nesreća nikako ne može karakterizirati kao lošeg, zlonamjernog ili nesposobnog čovjeka. On ostaje SDP-ov kandidat za gradonačelnika - rekao je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:24