IZMJENE ZAKONA

SDP-ov prijedlog na tridesetak stranica: Obnova mora biti socijalno pravednija

Izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom predlažu se kako bi se po istom zakonu mogli obnoviti objekti oštećeni na Baniji
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/CROPIX

Klub zastupnika SDP-a pripremio je izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije kako bi se po istome zakonu mogle obnoviti zgrade oštećene u potresu na Baniji. Predlažu i nekoliko bitnih izmjena po kojima bi obnova bila socijalno pravednija, obuhvatila bi zaštićene najmoprimce, ali i odnos između baka i djedova i njihove unučadi.

SDP-ov zakonski prijedlog ima tridesetak stranica i u postojeći Zakon o obnovi uvrštava područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije nastradala u potresima 28. i 29. prosinca 2020. Fond za obnovu Grada Zagreba, područja stradalih u potresu u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji proširio bi se na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju i zvao bi se Fond za obnovu.

Jedna od najvažnijih izmjena koje SDP-ovci predlažu odnosi se na zaštićene najmoprimce. Naime, nakon usvajanja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice Ustavni sud je donio odluku kojom je ukinuo odredbe Zakona o najmu stanova prema kojima su zaštićeni najmoprimci nakon 1. rujna 2023. trebali plaćati ekonomsku umjesto zaštićene najamnine, ili otkupiti stan u kojem žive po cijeni koju odredi vlasnik, ili napustiti stanove u kojima desetljećima žive i predati ih u posjed vlasnicima.

Zaštićeni najmoprimci

Ta odluka Ustavnog suda nije uzeta u obzir kad se pisao zakon o obnovi od potresa, pa SDP-ovci predlažu da se to ispravi. Članak koji bi se odnosio na ovu kategoriju građana glasi: "Zaštićenim najmoprimcima koji su stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u vrijeme nastanka nepogode iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona u višestambenim zgradama, stambeno-poslovnim zgradama i obiteljskim kućama na području Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije ili Karlovačke županije, koje se uklanjaju ili nisu podobne za stanovanje za vrijeme obnove po ovom Zakonu, Krapinsko-zagorska županija odnosno Zagrebačka županija odnosno Sisačko-moslavačka županija odnosno Karlovačka županija dat će na njihov zahtjev u najam na neodređeno vrijeme stan odgovarajuće veličine sukladno Zakonu o najmu stanova".

U obrazloženju kažu da se ovim člankom ispravlja nepravda prema jednoj od potresom pogođenih skupina koja su zaštićeni najmoprimci, čiji status nije adekvatno riješen dosadašnjim zakonom. Većinom se radi o starijim osobama čija životna situacija ne podnosi privremenost niti neizvjesnost. Smatraju i da je pojam srodnika u dosadašnjem zakonu preusko definiran pa, primjerice, ne pokriva odnose između djedova, baka i unuka, što je nužno korigirati.

Socijalni kriteriji

Po njihovu prijedlogu, srodnici bi bili vlasnikovi srodnici po krvi u ravnoj lozi, bračni drug, izvanbračni drug, životni partner, neformalni životni partner, posvojitelj odnosno posvojenik. SDP-ovci, nadalje, smatraju da su previše usko postavljeni socijalni kriteriji i ne uzimaju u obzor da je prilikom oslobađanja uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu potrebno uvesti kriterij proporcionalnosti jer je pravedniji.

- Stoga se predlaže utvrđivanje razreda u kojima će vlasnici odnosno suvlasnici participirati u troškovima obnove, čime će se osigurati veći stupanj društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti u provođenju obnove - navodi se u prijedlogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52