Z@GREB 20.20

SDP-ova vizija Zagreba: Novi centar grada na Gredelju, a lakom željeznicom do Plesa

Analizom gospodarskog, obrazovnog i socijalnog stanja SDP je predložio smjernice napretka grada

ZAGREB - Totalna reforma. Tim je riječima gradski SDP opisao vlastiti nacrt strategije razvoja grada Zagreba. Naslovio ju je “Z@agreb 20.20”, a na 140 stranica donosi prijedlog novog lica grada.

Hoće li Zagreb za deset godina uistinu izgledati i funkcionirati baš kako je to zamislio SDP?

- Zagreb je bez plana i strategije. Grad ima dobar hardver, ali potrebno je unaprijediti njegov softver - najavio je Davor Bernardić.

Ova platforma ići će na detaljnu razradu, a stranka će u sljedećim danima organizirati javne tribine i okrugle stolove koji će se baviti vizijom metropole. Cilj koji je prema smjernicama EU pred sebe postavio SDP odnosi se i na smanjenje nezaposlenosti i siromaštva. U 2020.-oj u Zagrebu bi trebalo biti 18 tisuća apsolutno siromašnih i 50 tisuća relativno siromašnih stanovnika manje. Zaposlenost aktivnog stanovništa, vodeći se SDP-ovim planom, trebala bi biti za 28-30 posto veća. U ovom prijedlogu razvoja Zagreba izostali su megalomanski projekti koje su se najavljivali poput probijanja tunela kroz Medvednicu i projekta zagrebačkog metroa. Donosimo najvažnije prijedloge, a koliko su dobri ili loši, odnosno mogući, procijenite sami.

Projekti

Moderan Zagreb SDP vidi na području zemljišta Gredelja, koje bi trebalo postati novi centar grada ( City). Do njega bi se lakše došlo denivelacijom Petrinjske i Draškovićeve ulice, a željeznička pruga na relaciji istok - zapad trebala bi se izdignuti. Od Glavnog kolodvora do novoizgrađene Zračne luke Zagreb trebala bi voziti (relacija sjever - jug) laka željeznica.

Prema SDP-u, potrebno je i restrukturirati Velesajam , Kongresni centar te regulirati rijeku Savu kako bi se Grad konačno “preselio” na njene obale. Potrebno je zaustaviti ulaz trgovačkih centara u središte grada, ali i na obodu kako bi ulični lokali prestali odumirati.

Predviđa se i novo lice Donjega grada; bit će ponuđeni novi modeli uređenja blokova, zatvoreni lokali u vlasništvu Grada ponudit će se pod minimalnim naknadama malim obrtnicima, proizvođačima domaće i delikatesne hrane, galerijama i tzv. malim scenama.

Želja je i revitalizirati Mažuranićev trg na jugositočnoj strani parka - u zimskim mjesecima tamo bi se nalazilo montažno klizalište, a ljeti kino.

Vijeća gradskih četvrti trebala bi financirati izgradnju javnih igrališta: skate parkove, terene za odbojku na pijesku, teniske terene, terene za rolanje...

Obrazovanje i znanost

Povećanje smještajnih kapaciteta predškolskih ustanova, osiguranje subvencija iz proračuna za redovni program u vrtićima te subvencije za privatne i vjerske vrtiće bile bi promjene u predškolskom odgoju. Možda i najveća bilo bi ustrojavanje sustava ranog otkrivanja i praćenja potencijalno darovite djece osnivanjem centra za darovitost.U osnovnom školstvu predviđa se smanjenje broja smjena, programi nagrađivanja nastavnika za dobre rezultate na natjecanjima te subvencije za produljeni boravak u školama.

U srednjem školstvu jačali bi praktičnu nastavu učenika. Kad je riječ o visokom školstvu, SDP planira “izbrisati” fotografije studenata s predavanja na zagrebačkim fakultetima - pretrpane predavaonice nikako ne mogu jamčiti kvalitetno obrazovanje. Planira se i osnivanje centra za visoko školstvo, inovativnost i razvoj u suradnji , a pokušat će se inicirati i umrežavanje srednjoškolskih, fakultetskih knjižnica te Gradske i sveučilišne knjižnice. Predložen je i projekt kreditiranja studiranja, a plan je osnovati i gradski ured za mlade, odjel za besplatnu pravnu pomoć mladima te krizni centar za mlade.

Razvoj gospodarstva

Osnovna zadaća jest poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, i to kroz organiziranje gradskog poduzetničkog centra, iznajmljivanje nekretnina u vlasništvu Grada radi poticanja zapošljavanja te kroz obrazovanje postojećih kadrova. Dio troškova Grada trebao bi se prebaciti na privatne osobe putem javno-privatnog partnerstva. SDP uz to planira poticati izravna inozemna ulaganja i sve sudionike na tržištu nekretnina na spuštanje cijena kako bi se povećao volumen prodanih stanova. Zasebna stavka je turizam. Njegova značajka trebala bi biti namjena jednog dijela metropole za noćnu zabavu - povećala bi se ponuda sadržaja i produljilo radno vrijeme objekata do 2 ili 3 sata poslije ponoći.

Sport

Za unaprjeđenje sporta potrebno je izgraditi dvoranu za sveučilišni sport, a u svim gradskim četvrtima osnovati centre za sportsku rekreaciju. Sportaše starije od 30 godina koji nisu profesionalci, a ostvaruju vrhunske rezultate također bi trebalo stipendirati. Stranka planira izraditi i plan razvoja sportskih objekata na temelju stručnih analiza. To zapravo znači da bi velike sportske objekte trebalo obogatiti dodatnim sadržajima, a nove graditi modelom JPP-a.

Socijalna politika

Označava je uvođenje većeg broja potpora građanima - potpora obiteljima koje žive u rizičnim situacijama, potpora mladima za nove obitelji, potpora samohranim roditeljima te univerzalni dizajn u kreiranju prostora, objekata i usluga za invalide.

U to su uključene i potpore tvrtkama i drugim pravnim osobama za profesionalnu orijentaciju i poticanje mjera za zapošljavanje invalida.

Ukratko, prioritetni zadaci socijalne politike bili bi revizija i izrada kriterija za novčane naknade, objedinjavanje podataka o korisnicima i ostvarenim naknadama kroz informatizaciju sustava te izrada registra korisnika novčanih naknada.

Zdravstvo

Uravnoteženje broja zaposlenika pasivnim odljevom: dakle mirovinom, bez otpuštanja radnika, povećanje broja timova u domovima zdravlja za 10-20 posto, povećanje broja sistematskih i preventivnih pregleda, zalaganje za promjenu standarda osiguranika po timu liječnika (1500 osiguranika po timu opće ili obiteljske medicine, 800 djece po pedijatru, 4000 žena po ginekologu, 2500 djece po timu školske medicine) dio su zdravstvene reforme u Zagrebu.

Osim toga, SDP predlaže i financijsko stimuliranje najboljih odjela, liječnika i srednjeg medicinskog osoblja te revitalizaciju Centra za kućne posjete koji bi preuzeo dio poslova Zavoda za hitnu medicinu. Potrebno je, smatraju u stranci, ugovoriti timove za palijativnu skrb u pristupiti otvaranju centra za palijativnu skrb izgradnjom novog objekta. Ovom reformom obuhvaćeno je i otvaranje novih poliklinika - poliklinika za zdravlje žena i poliklinika za mentalno zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:46